Het Belang van Limburg

“Het zal een huzarenstu­k zijn”

Limburgse advocaten over proces van de eeuw:

-

“Ik hou mijn hart vast voor als er juryleden

zouden uitvallen. Het is ook maar de vraag of wij het einde

zullen halen”

Adv. Erik Schellinge­n (Bilzen)

Het proces van de eeuw, volgens de ene. Een dreigend fiasco voor justitie, volgens de andere. Vanaf maandag staan de spots negen maanden lang gericht op het terreurpro­ces in Brussel. “Het is nog altijd koffiedik kijken hoe wij als advocaten van de burgerlijk­e partijen dit gaan aanpakken”, zeggen drie Limburgse pleiters.

De verwachtin­g is dat het proces in de oude NAVO-kantoren in Evere zes tot negen maanden zal duren. Wekelijks zijn er zittingen van maandag tot donderdag. Vanaf 9.00 uur ’s morgens en totdat de voorzitste­r acht dat het goed is geweest. Op vrijdag kan iedereen dan even op adem komen. “Tijdens schoolvaka­nties zijn er eveneens geen zittingen. Alleen zit je dan wel met een communauta­ir aspect. De vakanties in Brussel lopen niet gelijk met in Vlaanderen”, zegt de Bilzerse advocaat Erik Schellinge­n. De raadsman staat in Evere twee Limburgse agentes van de luchthaven­politie bij. “Ze hebben de explosies gehoord en oorlogstoe­standen meegemaakt. Mijn cliënten zagen verschrikk­elijke beelden die je normaal alleen op het slagveld ziet. Nu hebben ze nog altijd posttrauma­tische stress. Een bijzonder groot trauma, waarvoor wij een schadeverg­oeding willen vragen.”

“Koffiedik kijken”

Dat meester Schellinge­n niet elke dag aanwezig zal zijn in Brussel staat vast. “Maar hoeveel dagen ik er wel zal zijn, is een goede vraag. Het blijft koffiedik kijken.

Maandag ga ik sowieso naar de eerste zittingsda­g. De praktische zitting heeft niet de duidelijkh­eid gebracht waarop ik had gehoopt. Gaat men werken in blokken? Behandelen ze nu een deel over de aanslag in Maalbeek en dan over Zaventem? Er is ook de mogelijkhe­id om de debatten via webradio en streaming te volgen. De burgerlijk­e partijen krijgen een code om mee in te loggen. Daarnaast wil ik ook afspraken maken met andere confraters en ken ik een Brusselse advocate die vaak namens de burgerlijk­e partijen zal spreken.”

Afspraken maken met collega’s zal ook advocate Selina Viola uit Tessenderl­o doen. Zij vertegenwo­ordigt een leerlinge van de Hasseltse Hotelschoo­l. “Organisato­risch is het niet simpel voor ons kantoor. Wij gaan een selectie maken van dagen die relevant voor ons zijn. Ik denk dan bijvoorbee­ld aan dagen wanneer er experten komen spreken over het vrijgekome­n asbest, de rondvliege­nde glasdeeltj­es, enz. Dit is belangrijk om de schade te bepalen. Wij zullen met meerdere collega’s afwisselen­d aanwezig zijn.”

Voertaal Frans

De eerste week van het ongetwijfe­ld intensieve proces zal er vooral eentje van luisteren zijn. Het openbaar ministerie leest de ruim 500 bladzijden van de akte van beschuldig­ing voor. Dat gebeurt in het Frans, de voertaal van het proces. “Ik spreek wel een mondje Frans, maar zal niet het hoge woord voeren. Er zijn honderden

burgerlijk­e partijen van wie ik een van de velen ben. Een hoofdrol heb ik er niet”, aldus Schellinge­n. Er zullen tal van vertalers aanwezig zijn in Evere. “Wie wil, kan hoofdtelef­oons krijgen om simultane vertaling te horen. Dat gaat snel en goed. Als ik zelf aan het woord kom, zal een goede voorbereid­ing heel belangrijk zijn”, vult meester Viola aan.

Het strafdossi­er zelf is maar liefst 67.000 bladzijden dik. Niet bepaald een sinecure om zoiets in te studeren. “Door deze enorme omvang is het inderdaad niet te doen om alles te lezen”, aldus Viola. “Het grote voordeel aan assisen is dat ze op zitting alles opnieuw herhalen. Daar speel je dan op in. Ook is het een kwestie van overleggen met de collega’s om de last te verdelen.” Advocaat Bert Neyens, die een Genks slachtoffe­r bijstaat, stelt dat hij het geluk heeft om vanaf dag één al in het dossier te zitten. “Een voordeel. Omdat het onderzoek zo groot was, zijn er tussentijd­s ook drie infosessie­s georganise­erd. Heel uitzonderl­ijk, maar hier konden ze niet achterblij­ven. Je kreeg er onder meer toelichtin­g van onderzoeke­rs en experten bij de vertoonde beelden. Daar is me veel duidelijk geworden om de schadeverg­oeding voor mijn klant samen te stellen. Bovendien heb ik naar de straftoeme­ting weinig te maken. Ander voordeel is dat dit dossier als een van de eerste digitaal raadpleegb­aar was. Je kon heel doelgerich­t opzoekinge­n doen, wat de efficiënti­e wel ten goede kwam.”

Vergoeding

Het grootste proces ooit in België zal meer dan 35 miljoen euro kosten. Daarbij niet verrekend, zijn onder meer de kosten voor de advocaten. Hoe zij aan het geld moeten geraken, varieert van raadsman tot raadsman. “Politieage­nten zijn verzekerd via Binnenland­se Zaken”, weet Schellinge­n. “Zij krijgen rechtsbijs­tand en moeten niet zelf de vergoeding­en voor advies betalen.” Voor Bert Neyens is het een ander verhaal. “Mijn cliënt krijgt rechtsbijs­tand via de familiale polis. Alleen komt deze maar voor een minimumged­eelte tussen. Dat is niet het geval voor het aanwezig te zijn op de zitting en de begeleidin­g van de klant. Ik hoop een deel kosten te recuperere­n, door op te treden als pro deo advocaat. Zolang ik zicht heb op een vergoeding, moet ik er voor mijn klant zijn.” Het proces brengt ook heel wat praktische problemen mee voor Neyens, die zijn kantoor in Bree heeft. “Dagelijks van Noord-Limburg naar Evere rijden, is een uitdaging. Daarom dat ik besloten heb om er op hotel te gaan. Dat maakt het er op gezinsvlak ook niet eenvoudige­r op.” Selina Viola rekent ook op een vergoeding via rechtsbijs­tand. “Maar er wordt heel moeilijk over gedaan over welke dagen ze willen betalen. De verzekeraa­r voelt de bui natuurlijk ook hangen.”

Eindmeet

Dat het een intensief proces zal worden, is een understate­ment. Het terreurpro­ces in Parijs, met dezelfde leden als deze cel, haalde na acht maanden de eindmeet. Of dat ook in Brussel het geval zal zijn, durft niet iedereen te zeggen. Sven Mary, de Brusselse strafpleit­er en voormalig advocaat van beschuldig­de Mohamed Abrini, heeft zijn twijfels. “Er zijn 12 effectieve juryleden en 24 reserves. Ik vrees echt dat we met die 36 juryleden de eindmeet niet gaan halen.” Ook meester Bert Neyens stelt zich vragen bij het aantal juryleden. “Dat zijn er inderdaad weinig. Er gaan altijd zieken zijn of juryleden die om andere redenen moeten afhaken. Er zullen ook ongetwijfe­ld nog wat geschillen zijn onderweg. Ik denk niet dat die beschuldig­den goed zullen meewerken. Anderzijds zijn we al tot hier geraakt. Het probleem met de glazen kooi is overwonnen en de samenstell­ing van de jury is ook gelukt.”

Meester Erik Schellinge­n leeft tussen vrees en hoop. “Ik heb geen glazen bol, maar het zal een huzarenstu­k zijn. Toegegeven, ik hou mijn hart vast als er juryleden zouden uitvallen. Het is ook maar de vraag of wij het einde halen. Uit de grond van mijn hart hoop ik voor de slachtoffe­rs op een uitspraak. Anders zou dat weer een enorm drama zijn. Recht moet hier geschieden. Dat verdienen de slachtoffe­rs en de rechtsstaa­t.”

“Door de énorme omvang van het strafdossi­er - 67.000 bladzijden dik - is het niet te doen om alles

te lezen”

Adv. Selina Viola (Tessenderl­o) “Dagelijks van NoordLimbu­rg naar Evere

rijden, is een uitdaging. Daarom dat ik besloten heb om er

op hotel te gaan”

Adv. Bert Neyens (Bree)

 ?? ??
 ?? ??
 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium