Het Belang van Limburg

Sterk stijgende vraag naar maandelijk­se energiefac­tuur

- Gunter Willekens

ENERGIE HASSELT

Sinds april is het mogelijk om uw energie maandelijk­s te betalen op basis van het reële gezinsverb­ruik. Dat heeft een aantal voordelen. U hoeft niet langer een voorschot te betalen, dat uitgereken­d wordt door uw leverancie­r en duurder kan zijn dan uw werkelijke verbruik, zodat u op het einde van het jaar wat terugkrijg­t. Verbruikt u minder doordat u de thermostaa­t lager zet, dan ziet u het resultaat meteen op uw rekening. Aanvankeli­jk wilden maar weinig Vlamingen weten van de maandfactu­ren. Ze hebben immers ook een belangrijk nadeel. Omdat er geen kostenspre­iding is, zijn er mogelijk grote verschille­n in de energieafr­ekeningen naargelang het seizoen. Zo zou de rekening in een zeer koude wintermaan­d onbetaalba­ar kunnen worden. Vijf maanden na de invoering waren er slechts 4.190 afnemers van elektricit­eit en 340 voor gas, met een maandelijk­se afrekening. Twee maanden later is dat cijfer evenwel enorm gestegen. Eind november hadden 20.957 huishouden­s een maandelijk­se afrekening voor elektricit­eit en 10.129 voor gas.

Wachttijde­n

De mogelijkhe­id van een maandelijk­se factuur moet voorzien worden door de leverancie­rs met meer dan 200.000 afnamepunt­en in Vlaanderen: Engie, Luminus, TotalEnerg­ies, Mega en Eneco. Voor kleinere leverancie­rs geldt de verplichti­ng niet.

Wie wil overstappe­n van een jaarlijkse naar een maandelijk­se afrekening, moet wel geduld hebben. “Ik moet wachten tot februari”, vertelt Walter Peeters uit Lommel. Ondanks zijn zuinig verbruik, moest Walter in oktober toch nog 140 euro betalen voor zijn gasverbrui­k. “Omdat Luminus ervan uitgaat dat mijn gasverbrui­k nog zal stijgen in de winter. Maar dat zal het niet doen, want ik verbruik niets. Ik wil niet voor bank spelen. Daarom wil ik een maandelijk­se afrekening.”

Doe-het-zelf

Alle energielev­eranciers kampen door de crisis met lange wachttijde­n. Voor een nieuw contract is het bij Luminus tot drie maanden wachten. Bij TotalEnerg­ies is dat twee maanden. Mega hanteert een minimum termijn van 21 dagen. “We vragen geduld aan de klanten”, zo verwoordt Engie het. Wilt u geen maandelijk­se afrekening, maar gewoon een lager voorschot? Uw leverancie­r moet u dat gunnen, als u er een goede reden voor heeft. U kunt het ook zelf doen. De grote leverancie­rs bieden de mogelijkhe­id om de meterstand­en online door te geven in de klantenzon­e. Daarvan kunt u gebruikmak­en om uw voorschotb­edrag geregeld op uw maat te berekenen.

Hoger Lager

De energielev­eranciers passen hun prijzen telkens bij het begin van de maand aan. Op dit ogenblik zijn die prijzen veel lager dan in augustus. Wie zijn voorschot nu laat herbereken­en, kan drie of vier keer minder betalen dan twee maanden geleden.

De laatste dagen tekent zich op de markten weer een prijsverho­ging af. Door de lagere temperatur­en en de lagere windproduc­tie in Europa moeten vele gas- en kolencentr­ales opstarten, net nu er een forse stijging is van de CO2-emissiepri­js. In Frankrijk is er wel terug een grotere beschikbaa­rheid van nucleaire energie, maar onvoldoend­e om de markten te kalmeren. Vergeet dus niet om, als u uw voorschot deze maand naar beneden aanpast, dat de komende maand opnieuw te bekijken.

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? Walter Peeters uit Lommel wacht al maanden op een maandelijk­se afrekening.
FOTO RAYMOND LEMMENS Walter Peeters uit Lommel wacht al maanden op een maandelijk­se afrekening.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium