Het Belang van Limburg

Vlaams Belang strijdt met zwarte piet om rechts marktleide­rschap

- Timmie van Diepen

Zondag vierde het Vlaams Belang zijn eerste grote Sinterklaa­sfeest in Plopsa Indoor in Hasselt. De boodschap: er is maar één conservati­eve partij in Vlaanderen. En die laat zwarte piet niet zomaar los.

VLAAMS BELANG

HASSELT

“Bescherm onze tradities”, staat er op het spandoek achter Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken. In een hoek van Plopsa Indoor in Hasselt spreekt hij een paar honderd aanwezigen toe, terwijl de rest van de naar schatting 2.000 bezoekers zich vermaakt op de attracties.

Het is voor het eerst dat Vlaams Belang een groot Sinterklaa­sfeest organiseer­t voor zijn leden. Het pretpark is voor de gelegenhei­d helemaal afgehuurd. Op de affiche worden er echte zwarte pieten beloofd, al zijn die er nog niet wanneer Van Grieken in de voormiddag zijn speech afsteekt. Achter de schermen is te horen dat de toespraak live uitgezonde­n wordt op Facebook. En dat met zwarte pieten in beeld, het filmpje wel eens offline zou kunnen worden gehaald.

Het is waar Van Grieken het even later ook over heeft: de te grote macht van de big tech-bedrijven als Facebook, die er mee voor zorgen dat onze tradities onder druk zouden staan. “Sinterklaa­s, carnaval,... het zijn symbolen van volksverbo­ndenheid. Ze zorgen voor een link tussen ons verleden en de toekomst. Maar door de zelfhaat bij de politieke elite en de wokeideolo­gie die komt aanwaaien uit Amerika, staan die tradities steeds vaker onder druk. Zelfs Bart De Wever, die zich ooit nog conservati­ef noemde, tolereert in Antwerpen alleen nog maar roetveegpi­eten. Maar wie naar hier komt, moet zich aan onze tradities aanpassen, niet andersom.” Van Grieken krijgt luid applaus.

Twee fronten

Zo is het Sinterklaa­sfeest voor Vlaams Belang veel meer dan een gezinsdag. Het is een manier om zich politiek te profileren op twee fronten tegelijk: niet alleen tegenover de “progressie­ve elite” met zijn “zelfhaat”, maar ook tegen de grote concurrent op rechts, N-VA. Door vast te houden aan zwarte piet, geeft Vlaams Belang de boodschap de enige ware conservati­eve partij te zijn in Vlaanderen. Die strategie is cruciaal in de race naar 2024. Al een paar jaar eist het Vlaams Belang in iedere peiling de eerste plaats op, met scores die telkens schommelen rond een kwart van de stemmen. Maar Van Grieken weet heel goed dat alleen een afgetekend­e winst in 2024 een potentieel breekijzer kan zijn om eindelijk mee te kunnen besturen. Zijn verwoede pogingen om extreemrec­hts salonfähig te maken, kunnen alleen succes hebben als zijn partij met voorsprong de grootste wordt in 2024. Als de anderen door de uitslag worden gedwongen om rekening te houden met het Vlaams Belang.

Architect van Zwarte Zondag

Om dat doel te bereiken, mikt Van Grieken op een breed scala van ontgoochel­de kiezers, maar de natuurlijk­e visvijver blijft de N-VA. Alleen door op rechts stemmen weg te halen, kan Vlaams Belang straks de leiding nemen in de onderhande­lingen, in plaats van het spel te ondergaan zoals in 2019, toen Van Grieken maandenlan­g aan het lijntje werd gehouden door de N-VA en Bart De Wever uiteindeli­jk alsnog met cd&v en Open Vld in zee ging.

Bij Vlaams Belang wordt dan ook een fundamente­el andere analyse gemaakt dan die van N-VA-kopstuk Zuhal Demir. Vrijdagavo­nd zei Demir in het Een-programma De Afspraak dat de federale Vivaldi-regering “de architect is van een nieuwe zwarte Zondag”. Maar binnen Vlaams Belang wijzen ze er fijntjes op dat de partijen van de Vlaamse regering meer stemmen verliezen dan de partijen die deel uitmaken van de federale regering. Dat komt niet alleen door het succes van Conner Rousseau en Vooruit, maar ook door de strategie van Vlaams Belang, die met succes een grote groep N-VA-kiezers heeft weggelokt.

Gelijkenis­sen met cd&v

De hamvraag richting 2024 blijft echter of N-VA bereid is om met Vlaams Belang in zee te gaan. Demir ontweek vrijdagavo­nd op tv die vraag, wat opvallend was omdat ze een coalitie met extreemrec­hts eerder nog categoriek afwees. “Zo lang figuren als Filip Dewinter, Dries Van Langenhove en Sam van Rooy daar rondlopen, kun je niet met die partij besturen”, zei Demir, waarmee ze leek te hinten op een scenario waarin het Vlaams Belang afscheid neemt van zijn meest radicale figuren. Van Grieken zegt aan dat soort uitspraken weinig belang te hechten. “Tot 12 uur voor de verkiezing­en in 2019 zei N-VA dat ook, 12 uur na de verkiezing­en zaten we samen aan tafel.” De kans dat er voor een meerderhei­d op Vlaams niveau trouwens nog altijd een derde partij nodig is, blijft bestaan. “Ik kijk naast N-VA vooral naar cd&v”, zegt Van Grieken. “In hun programma zie ik veel gelijkenis­sen met het onze.”

“Ik kijk naast N-VA vooral naar cd&v. In hun programma zie ik veel gelijkenis­sen

met het onze”

Tom Van Grieken

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken poseert samen met enkele leden in Plopsa Indoor in Hasselt, waar de partij zondag haar Sinterklaa­sfeest hield.
FOTO SVEN DILLEN Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken poseert samen met enkele leden in Plopsa Indoor in Hasselt, waar de partij zondag haar Sinterklaa­sfeest hield.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium