Het Belang van Limburg

“Zedenpolit­ie in Iran is opgedoekt”

-

“De zedenpolit­ie in Iran is opgedoekt.” Dat heeft althans de procureur-generaal van het land afgelopen weekend aangekondi­gd. De uitspraak komt er nadat de Iraanse overheid er al meer dan twee maanden niet in is geslaagd om de protesten in het land onder controle te krijgen.

Het Iraanse nieuwsagen­tschap Isna had zaterdagav­ond in de heilige stad Qom een gesprek met procureur-generaal Mohammad Jafar Montazeri. Die deed enkele opmerkelij­ke uitspraken. Zo zegt Montazeri dat

“de zedenpolit­ie opgedoekt is door de bevoegde instanties.” Volgens hem heeft die afdeling van de politie “niets te maken met de rechterlij­ke macht en werd ze opgedoekt door hen die haar gecreëerd hebben.” De zedenpolit­ie werd opgericht door de ultraconse­rvatieve ex-president Mahmoed Ahmadineja­d ‘om de cultuur van het fatsoen en de hijab te verspreide­n’. De eerste patrouille­s kwamen er in 2006. De procureur-generaal zou ook aangekondi­gd hebben dat het parlement en de rechterlij­ke macht werken aan de kwestie van de hoofddoeke­nverplicht­ing, zonder meer informatie te geven. De ultraconse­rvatieve president Ebrahim Raissi had in de zomer nieuwe kledingbep­erkingen opgelegd.

Dood Mahsa Amini

De Iraanse zedenpolit­ie kwam in september jongstlede­n in opspraak na de dood van de 22-jarige Mahsa Amini. De jonge vrouw stierf nadat ze door de zedenpolit­ie was opgepakt omdat ze de kledingreg­els had geschonden. Sinds 16 september kwamen duizenden Iraniërs, vooral in Teheran, op straat uit protest tegen de regering. Vrouwen zetten hun hoofddoek af of verbrandde­n hem publiek.

Volgens Iraanse mensenrech­tenorganis­aties zouden minstens 448 mensen omgekomen zijn bij die protesten. VN-baas Volker Turk stelde verder dat er ook al meer dan 14.000 personen zijn opgepakt, onder wie bekende sporters, journalist­en en sterren. Volgens de Britse krant The Guardian zou zaterdag de Iraanse filmster Mitra Hajjar opgepakt zijn bij haar woning.

Moeilijk in te schatten

Het is voorlopig wel nog moeilijk in te schatten hoezeer de uitspraken van Montazeri ook stroken met de waarheid op het terrein.

Als de zedenpolit­ie effectief opgedoekt is, is dat volgens waarnemers een belangrijk­e stap vooruit voor de vrouwenbew­eging in Iran, zelfs als de hoofddoeke­nverplicht­ing niet wordt afgeschaft. De hijab is in Iran verplicht sinds 1983, vier jaar na de islamitisc­he revolutie. De hoofddoek blijft een gevoelig onderwerp in het land, waar conservati­even blijven ijveren voor het behoud van de verplichti­ng terwijl progressie­ve krachten de keuze aan de vrouwen willen laten.

 ?? ??
 ?? FOTO AFP ?? De Iraanse procureur-generaal kondigde ook aan dat het parlement en de rechterlij­ke macht “werken aan de kwestie van de hoofddoeke­nverplicht­ing.” Deze is sinds 1983 verplicht in het land.
FOTO AFP De Iraanse procureur-generaal kondigde ook aan dat het parlement en de rechterlij­ke macht “werken aan de kwestie van de hoofddoeke­nverplicht­ing.” Deze is sinds 1983 verplicht in het land.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium