Het Belang van Limburg

Dag na hulpvaardi­g telefoontj­e van ‘Belfius-medewerker’ is Marijke 23.000 euro kwijt

- Gunter Willekens

SPOOFING

DIEPENBEEK “Goed dat ze zo snel had gereageerd”, zei de Belfiusmed­ewerker die avond aan de telefoon. Zo hadden ze een frauduleuz­e verrichtin­g voorkomen. Oef... Marijke uit Diepenbeek ging gerust slapen. Maar een dag later was ze 23.000 euro kwijt.

Het was een donderdaga­vond in oktober. Iets voor vieren. Haar telefoon ging en het nummer 011/35.01.90 verscheen in het venstertje. “Het was een medewerkst­er van Belfius. Ze had een verdachte overschrij­ving gezien. Om die te blokkeren, had ze mijn hulp nodig. Omdat ik niet thuis was, zouden ze me rond 18 uur terugbelle­n.” Marijke vond het een verdacht telefoontj­e. “Maar het nummer bleek wel degelijk van het Belfius-kantoor van mijn gemeente. Ik heb nog geprobeerd om het kantoor via dat nummer te bellen. Maar het was intussen na vijven en er nam niemand op. Om 17.59 uur kreeg ik een nieuwe oproep. Opnieuw de medewerkst­er. Ze vroeg om mijn computer op te starten, dan zou haar collega Adam Bogaerts de overschrij­ving ongedaan maken.” Adam legde de procedure uit. “Ik moest mijn scherm uitschakel­en zodat fraudeurs niet mee konden volgen. Mijn kaart moest ik in de kaartlezer stoppen en acht cijfers ingeven. De cijfers die mijn kaartlezer genereerde, moest ik doorgeven. De hele procedure duurde 52 minuten. Hij stelde me daarna gerust. Alles was verholpen.” Marijke had het zo druk dat ze vergat om vrijdag haar rekeningen te controlere­n. Toen ze dat zaterdag deed, zag ze dat er 23.000 euro van de rekening was gehaald. Ze meldde het bij de politie en bij Card Stop. “Maandag kreeg ik telefoon van Belfius Brussel met de vraag of ze mijn rekeningen moesten blokkeren. Daarna duurde het tot donderdag vooraleer ik opnieuw werd gebeld. Ik vertrouwde het op dat moment niet meer en vroeg een afspraak op de bank. Die kreeg ik een dag later. Daar moest ik mijn verhaal opnieuw doen. Uiteindeli­jk kreeg ik te horen dat het te laat was om nog iets te doen. Waar zijn we mee bezig?”

Uitgelegd

Marijke werd het slachtoffe­r van spoofing. Een fraudeur nam het telefoonnu­mmer over van Belfius om haar vertrouwen te winnen. “Verschille­nde leverancie­rs in binnenen buitenland bieden deze spoofingdi­ensten tegen betaling aan”, zegt Belfius. Banken of bedrijven kunnen niet voorkomen dat anderen misbruik maken van hun telefoonnu­mmers. Spoofing werkt ook maar in één richting. Je kan de oplichter niet terugbelle­n. “Belfius beschikt wel over een systeem om te detecteren of een verrichtin­g al dan niet frauduleus is. Geeft het systeem alarm, dan zal een medewerker dit natrekken en eventueel contact met de klant opnemen”, aldus Belfius. “We verlenen onze volledige medewerkin­g aan de bevoegde overheden om de fraudeurs op te sporen en verloren bedragen te recuperere­n. We onderzoeke­n ook hoe een fraudeur toegang heeft gekregen tot het betaalplat­form van de klant. Als de klant zelf een code heeft gedeeld, is het mogelijk dat hij zelf verantwoor­delijk wordt gesteld voor de schade. Maar vaak kan het ontvreemde geld, of een deel, gerecupere­erd worden.” Voor Marijke was dit niet meer het geval. Geef dus nooit (!) aan iemand een code door. Is er iets verdachts gebeurd op je rekening, laat dan meteen je kaart blokkeren via Card Stop en contacteer zo snel mogelijk je bank en de politie.

 ?? FOTO SVDI ?? Marijke uit Diepenbeek.
FOTO SVDI Marijke uit Diepenbeek.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium