Het Belang van Limburg

Als vrienden uit elkaar (met 53 messteken)

- Geert Houben

ASSISEN HALEN

Negen jaar lang vormde de Loksbergse Anja Vlayen (49) een match met de in Paramaribo – Suriname – geboren Michel Turney (59). Samenwonen deden ze niet. Daarvoor woonde de kinderloze Anja te graag in haar woning in de Panovenstr­aat. Financieel was het ook een beter plan. Tijdens zijn carrière als zelfstandi­ge had Michel – Mike voor de vrienden – zich in de problemen gewerkt. Betalingen niet of niet tijdig gedaan. Wel was hij uit liefde voor Anja van Aarschot naar Halen verhuisd. Ze zagen elkaar graag. Toch zeker in de eerste jaren van hun relatie. Eens de verliefdhe­id plaats maakte voor ‘houden van’, kwam langzaam maar zeker de sleur in de relatie. En ja, er was Michel die in het verleden een slippertje had gemaakt, maar de brokken werden weer gelijmd.

Internetmi­nnaar

Toch was het voor Anja goed geweest. Al helemaal nadat ze via de chat internetmi­nnaar Serge leerde kennen. Op een eerste ontmoeting in levenden lijve was het nog wachten. Flirtgedra­g online was er wel. Het was zover gekomen omdat ze zich bij Michel niet meer goed in haar vel voelde. Ook zou Mike weer een scheve schaats gereden hebben. De voormalige lunaparkui­tbaatster en poetshulp voelde zich gevangen door de bezitterig­e en vooral jaloerse Michel.

“Toen het woord eruit was dat ze uit elkaar zouden gaan, viel precies een last van 1.000 kilo van haar schouders”, merkte haar broer op. Breuk of niet, toch gingen Michel en Anja samen vertellen dat er een einde was gekomen aan hun relatie. Bij haar moeder. Bij haar beste vriendin. Michel liet uitschijne­n dat hij het was die de knoop had doorgehakt. “We leefden als broer en zus naast elkaar.” Maar het was Anja die plots straalde en er weer gelukkig uit zag.

Etentje

Als vrienden zouden ze dus uit elkaar gaan. Anja zou zelfs gezegd hebben dat ze bereid was om bij Michel te blijven poetsen tot hij een ander had. Haar spullen zou ze wel uit zijn flat langs de Breedvenst­raat halen. Dat was het plan op 11 april 2020. Maar zover zou het nooit komen. Michel zou nog eten voor haar maken. Hij dekte de tafel en zette een kaart met minnekozen­de woordjes erop. Omdat Anja graag fruit wou hebben, trok Mike samen met een buurman naar de winkel. Althans, dat is zijn oorspronke­lijk verhaal. Bij hun terugkomst lukte het hem niet om de voordeur te openen. Met de hulp van de buurman plaatste de vijftiger een ladder tegen de gevel om via het raam binnen te gaan. Anja lag op haar rug langs het bed. Overal was er bloed. “Bel een ambulance”, riep hij richting de buurman. Later zou de Halenaar nog verklaren Anja hartmassag­e toegediend te hebben, al was daar geen spoor van te merken. “Zelfmoord”, probeerde Turney alle schuld van zich af te schuiven. Dat hij zonet naar de winkel was geweest om fruit te halen, leek hem een perfect alibi.

“Weggegooid als een vod”

Toch viel de Halenaar snel door de mand. Het was uitgeslote­n dat Anja alle steekverwo­ndingen bij haar zelf zou aangebrach­t hebben. De plaats van de steekwonde­n en de steektraje­cten bleken onmogelijk door haar te kunnen worden uitgevoerd. En dan was er nog de grote hoeveelhei­d. Liefst 53 steekwonde­n, waarvan 40 in de hals. Turney bleef ontkennen. Dat hij het was die de relatie had verbroken. Dat Anja de klap niet kon verwerken. Twee dagen na Anja’s dood ging hij toch door de knieën. “Ik heb iemand anders. Ik heb u niet meer nodig”, zou ze hem verteld hebben. Het licht ging brutaal uit bij Turney. “Ik werd weggegooid als een vod”, verklaarde de dader. Hij nam een mes uit de keuken en is beginnen steken en blijven steken. “In een vlaag van woede en teleurstel­ling”, naar eigen zeggen. “Na alles wat ik voor haar gedaan heb.”

Vanaf vrijdag moet Mike Turney zich gedurende zes dagen verantwoor­den voor doodslag of het doden van Anja zonder voorbedach­te rade. Een kwalificat­ie die de nabestaand­en niet zint. Zij spreken over moord. Op 17 december weten we welke piste de jury heeft gevolgd.

 ?? FOTO TOM PALMAERS ??
FOTO TOM PALMAERS
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium