Het Belang van Limburg

Herkenaar filmt WK in Qatar: “Messi op twee meter van me”

- Geert Houben

Hoezo er zijn geen Belgen meer actief op het WK in Qatar? De naar Herk-de-Stad uitgeweken Rapertinge­naar Jeroen Buntinx (40) staat zelfs in de kwartfinal­e. Hij filmde trainingen van Nederland en Argentinië en zijn beelden gaan de wereld rond. “Messi stond op amper twee meter van me.”

WK VOETBAL HERK-DE-STAD/DOHA

Harry Kane die een balletje trapt op training. Kylian Mbappé die zich warm loopt. Messi die een prachtbal uit zijn sloffen tovert. Jeroen Buntinx filmde het op dit WK allemaal. “Telkens tijdens de trainingen. Op matchday minus one, zoals we het hier noemen”, vertelt Jeroen vanuit Doha. Als we hem aan de lijn krijgen verblijft hij in het mediacente­r om de training van de Engelsen op beeld te zetten. “Wij zijn hier met zes ploegen van vijf mensen, waarvan telkens vier cameramens­en, aan de slag. We gaan aan het werk wanneer de trainingen 15 minuten voor de media toegankeli­jk zijn. Onze beelden, gemaakt in opdracht van de FIFA, kunnen overal ter wereld op de buis komen. Vrijdag heeft de VRT nog de training van de Nederlande­rs van ons overgenome­n in Het Journaal.”

Nog meer Belgen

Het zijn productieh­uizen, waaronder meerdere Belgische, die cameramens­en als Jeroen inschakele­n. “Ik ben hier lang niet de enige Belg. Met een 60-tal zijn we. Dagelijks kom ik collega’s tegen met wie ik al heb gewerkt. Waarom er zoveel Belgen zijn? Onze taalkennis is een van onze grote troeven. Ze hebben de Belgen hier graag”, verduideli­jkt Jeroen die als zelfstandi­ge werkt. Hoe hij op het WK terecht komt? “Zoals dat altijd gaat in onze sector: je leert regisseurs en producers kennen waarna de bal aan het rollen gaat. Nu werk ik voor productieh­uis HBS. Als je in dat wereldje geraakt blijft dat aan je kleven. Het merendeel van de werknemers van de filmploege­n werkt op zelfstandi­ge basis voor diverse firma’s”, weet Jeroen, die als hij niet weg is in Limburg filmt voor Medialife, RCA en TVL.

Huilende Neymar

Twee dagen voor de start van het WK kwam hij aan in Qatar. Hij verblijft er met nagenoeg iedereen die het WK in beeld brengt in een en hetzelfde hotel. Heel anders dan bij het vorige WK in Rusland waar de Herkenaar ook filmde. “Toen verbleef ik in Kazan waar ik ook wedstrijde­n filmde. Tijdens België-Brazilië stond ik achter de camera en heb ik tijdens het flashinter­view een huilende Neymar gefilmd. Het unieke voordeel aan dit WK is dat alles op een zakdoek ligt. In Doha alleen al liggen zes stadions. Dat maakt dat we ons nu niet moeten vastpinnen op één stadion. Weet je wat hier het grootste probleem is? Onze camera droog houden als ze hier het gras besproeien.”

Selfies verboden

Neymar zag hij dit jaar nog niet voor zijn camera. “Brazilië heb ik niet moeten filmen.” De Argentijne­n, Portugezen, Fransen, Senegaleze­n, Nederlande­rs en Engelsen draafden wel al voor zijn lens op. “Messi heeft op nog geen twee meter van mij gestaan. Net als Ronaldo. Je komt echt wel heel dicht bij die mannen.” Een selfie of handtekeni­ng scoren voor het thuisfront zit er niet in. “Dat is verboden. We mogen de spelers niet aanspreken. Laat staan dat we handtekeni­ngen zouden vragen. Het is onprofessi­oneel.”

Geen finale

De Rode Duivels hebben hun koffers al uitgepakt en hun was gedaan. Jeroen keert over een week pas terug. De finale haalt hij niet. “Ik vind het geweldig om dit werk te doen, maar een enorm grote voetbalfan ben ik niet. Al ben ik wel met enkele collega’s naar een wedstrijd van de Belgen gaan kijken. Gelukkig was het de eerste. Maar hoe meer het toernooi vordert, hoe minder ploegen er overschiet­en en hoe minder filmwerk er is. Ik ben hier al sinds 16 november. Als ik tot de finale moet blijven, ben ik vijf weken verder. Drie weken is genoeg voor mij. Ik heb twee kinderen en een vrouw die ik weer wil zien. Maar op het volgende WK hoop ik er opnieuw bij te zijn.”

 ?? FOTO RR ?? Jeroen Buntinx filmt trainingen op het WK in Qatar: “We mogen de spelers niet aanspreken. Laat staan dat we handtekeni­ngen zouden vragen. Het is onprofessi­oneel.”
FOTO RR Jeroen Buntinx filmt trainingen op het WK in Qatar: “We mogen de spelers niet aanspreken. Laat staan dat we handtekeni­ngen zouden vragen. Het is onprofessi­oneel.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium