Het Belang van Limburg

Met de goedkeurin­g van Thibaut en co

-

Het was een voetnoot tijdens de persconfer­entie van Kevin De Bruyne op 25 november: de tijdens dit WK getekende overeenkom­st tot 2025 van Pep Guardiola bij Man City. Geen Belgische journalist die op dat moment ook maar overwoog om een vraag over de T1 van The Citizens te stellen. Hét gesprekson­derwerp was immers de verhitte discussie tussen De Bruyne, Roberto Martinez en Toby Alderweire­ld tegen Canada, maar een Engelse collega had - fair enough - andere plannen en vroeg naar KDB’s mening over de contractve­rlenging.

Comfortabe­l bij Pep

“Very happy”, reageerde De Bruyne. “It makes my life easy, het maakt mijn leven makkelijk.

Ik ken Pep al zes, zeven jaar. Ik weet waaraan ik me met Pep kan verwachten, ik voel me daar comfortabe­l en gelukkig bij.” Het is slechts een anekdote om aan te tonen hoeveel waarde De Bruyne hecht aan wie de sportieve lijnen in handen heeft. Het geldt evengoed voor Thibaut Courtois en Romelu Lukaku, jongens rond wie de nieuwe bondscoach – wie het dan ook wordt – het elftal zal willen bouwen. En dus weet de voetbalbon­d wat gedaan: het wordt cruciaal om de zegen van het trio over de opvolger van Martinez te hebben. Je wil immers niet dat ze niet hun optimale niveau bereiken of – erger nog – zouden afhaken, ook al hebben ze daar sinds de exit in Qatar nog niet naar gehint. Anderzijds hebben De Bruyne en Lukaku ook nog niet formeel bevestigd dat ze doorgaan.

Besef in Tubeke

Het goede nieuws is dat men in de bondsgebou­wen in Tubeke beseft hoe belangrijk het is om Courtois, De Bruyne en Lukaku tevreden te houden. Het is niet zo dat we op dit moment signalen hebben dat CEO Peter Bossaert het drietal actief wil betrekken bij de zoektocht – dat is ook niet de gewoonte in clubverban­d en vooral: het is niet de taak van de spelers. Het zou wel de bedoeling zijn om hen op de hoogte te houden van de ontwikkeli­ngen, zodat ze hun mening kunnen geven vóór er handtekeni­ngen gezet worden. Mochten zij het dus absoluut niet zien zitten met een kandidaatt­rainer, dan kunnen ze dat aangeven. En dan zal die man het niet halen…

Wat ons betreft: het is de logica zelve dat de KBVB rekening zal houden met de mening van deze zwaargewic­hten. Het tegendeel zou niet verstandig zijn.

Gewerkt met mannen als Mourinho en Zidane

De lat ligt in elk geval hoog. Zowel Courtois, De Bruyne als Lukaku hebben al met de beste coaches ter wereld gewerkt en willen bij de nationale ploeg niet de indruk krijgen dat ze het met veel minder moeten doen. De Bruyne is vooral Guardiola gewend - 285 matchen onder zijn hoede - maar daarnaast was hij in het verleden actief onder Dieter Hecking, Manuel Pellegrini en José Mourinho. Courtois kent die laatste eveneens. Tegenwoord­ig heeft hij Carlo Ancelotti als T1 bij Real, voorheen stond hij op het oefenveld met Zinédine Zidane, Guus Hiddink, Antonio Conte en Diego Simeone. Lukaku heeft dan weer de gsm-nummers van diezelfde Conte en Mourinho. De drie spelers weten wat ze willen. Dat is tactische flexibilit­eit – herinner u hoe Courtois destijds uithaalde naar Marc Wilmots en hoe De Bruyne dit WK Martinez op de korrel nam -, een open communicat­ie en voldoende vrijheid. Tijdens het afgelopen WK ontbrak het daar een beetje aan, vond zeker De Bruyne: hij had naar verluidt meer tijd met zijn familie willen doorbrenge­n tussen de matchen door. Maar bovenal zijn Courtois, De Bruyne en Lukaku onverzadig­bare winnaars. Zij nemen geen vrede met een rol op het achterplan – niet voor zichzelf, niet voor de Rode Duivels als team. De nieuwe coach moet voor de spelers die eisen dus zeker afvinken en de nodige adelbrieve­n hebben. Het is maar de vraag of een Belg daartoe in staat is.

 ?? FOTO ISOPIX ?? Romelu Lukaku, Kevin De Bruyne en Thibaut Courtois krijgen inspraak bij de aanstellin­g van de nieuwe bondscoach.
FOTO ISOPIX Romelu Lukaku, Kevin De Bruyne en Thibaut Courtois krijgen inspraak bij de aanstellin­g van de nieuwe bondscoach.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium