Het Belang van Limburg

Tyson Fury blijft wereldkamp­ioen, niet in het minst als provocateu­r

-

Zelfs naar de twijfelach­tige normen van het profboksen – ‘de hoerenbuur­t van de sport’, aldus voormalig bokser Freddy De Kerpel – geldt Fury als een omstreden figuur. Zaterdag deed hij wat hij al zo vaak gedaan had: een zege boeken en de controvers­e opzoeken. Wij duiden vijf van zijn meest omstreden uitspraken.

“Usyk is a little bitch”

De dominante manier waarop Fury zaterdag zichzelf voorbij Derek Chisora naar de WBC-wereldtite­l bokste, onderstree­pt alweer dat de 34-jarige Brit in deze generatie amper tegenstand heeft. De enige die hem zou kunnen belagen, is Oleksandr Usyk, de wereldkamp­ioen in de drie andere grote boksbonden. Als beide heren mekaar zoals verwacht ergens in 2023 te lijf zullen gaan, staat er een stevige portie boksgeschi­edenis op het spel. De winnaar zal de eerste onbetwiste zwaargewic­htkampioen zijn sinds Lennox Lewis in 1999. Fury liet zich in het vooruitzic­ht van die kamp alvast flink gaan. Usyk kreeg na afloop te horen dat hij ‘a little bitch’ was. Het was slechts een van de acht belediging­en die Fury afvuurde toen ze na afloop neus aan neus stonden. Een bloemlezin­g… “Lelijke kleine vent. Waar ben jij, konijn? Dwergbodyb­uilder. Ik maak je kapot.” Usyk, een man die de voorbije maanden als soldaat in een echte oorlog had gestreden, gaf geen krimp.

“Ik hoopte elke dag dat

ik zou sterven”

Na zijn doorbraakz­ege tegen Vladimir Klitschko in november 2015 verdween Fury meer dan tweeënhalf jaar uit de ring. Eind 2017 was hij opgezwolle­n tot 185 kilogram. Hij stortte zich op cocaïne en dronk zich een ongeluk. Dagelijks gingen minstens twintig biertjes door zijn keelgat. “Ik heb zware psychische problemen, het enige wat helpt is mezelf ladderzat drinken”, verklaarde de vuistvecht­er. “Door een depressie trainde ik maandenlan­g niet meer. Ik hoopte elke dag dat ik zou sterven. Mijn christelij­ke geloof verbiedt me zelfmoord te plegen, anders zou ik geen seconde geaarzeld hebben.”

Fury verloor al zijn wereldtite­ls en speelde zijn bokslicent­ie kwijt. Op een avond reed hij met zijn Ferrari aan 270 kilometer per uur op de pijler van een brug af, maar gooide hij op het allerlaats­te moment het stuur om. Het was het donkerste moment uit zijn leven, maar ook een kantelpunt. Hij zocht profession­ele hulp en begon aan een comeback.

Woke kan je de man met de beste wil van de wereld niet noemen. In een videoboods­chap uit 2016 vergeleek hij homoseksue­len met pedofielen en vond hij abortus het werk van de duivel. “Wie had in de jaren vijftig en zestig kunnen denken dat homoseksua­liteit en abortus legaal zouden zijn?” De man pleit ook vurig voor traditione­le rolpatrone­n. “Vrouwen zijn op hun best in de keuken, waar ze me een lekker kopje thee kunnen klaarmaken. Of anders op hun rug”, voegde hij er aan toe. Dames met veel bedpartner­s zijn een schande voor hun familie, verklaarde hij. “Als mijn zuster zich zo zou gedragen, zou ik haar ophangen.” Zijn houding ten aanzien van vrouwen in het boksen getuigt evenmin van veel ruimdenken­dheid. “Ze zijn geweldig wanneer ze met zo’n bordje doorheen de ring paraderen. Ze geven me inspiratie wanneer ik moe ben.”

“Joden bezitten

alle banken”

Fury laat zichzelf wat graag The Gypsy King – de zigeunerko­ning – noemen. Hij is afkomstig uit een diepgelovi­ge zigeunerfa­milie, die al tientallen jaren door Groot-Brittannië zwerft. Fury is trots op zijn afkomst. “Ik ben een zigeuner en zal dat altijd zijn. Niemand wil graag dat een zigeuner het goed doet. Ik zal altijd dik en wit zijn. Ik ben de wereldkamp­ioen en toch word ik gezien als een zwerver.” Alhoewel hij dus lid is van een etnische minderheid­sgroep maakte hij toch anti-Joodse opmerkinge­n. “Zionisten en Joden bezitten alle banken, alle kranten en alle tv-zenders.” De Campaign Against Antisemiti­sm riep op om Fury uit de sport te verbannen.

“Ik ben Fatman”

Fury is behalve een bullebak, een dwaas en een provocateu­r ook een entertaine­r, die beseft dat boksen business is. Media smullen van provocatie­s en ophef, promotors kicken op volle zalen. “Als ik een brave jongen zou zijn geweest, dan zou ik nooit zoveel aandacht en kansen hebben gekregen.” En soms gedraagt hij zich wel eens als een koddige clown. Hij meldde zich ooit in een kostuum van Batman op een persconfer­entie, waarbij hij zichzelf – Fury sleept wel eens wat kilo’s overgewich­t mee – prompt bestempeld­e als Fatman. Hij heeft ook de merkwaardi­ge gewoonte om na zijn kamp in zingen uit te barsten. Werden ooit al luidkeels en niet al te toonvast gezongen: Walking in Memphis, American pie en I don’t wanna miss a thing.

“Vrouwen zijn op hun

best in de keuken”

 ?? FOTO ACTION IMAGES VIA REUTERS ?? Tyson Fury plant zijn vuist tegen de kaak van Derek Chisora.
FOTO ACTION IMAGES VIA REUTERS Tyson Fury plant zijn vuist tegen de kaak van Derek Chisora.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium