Het Belang van Limburg

Bewoners van stationsbu­urt willen geen blauwe zone

- Jozef Croughs

PARKEREN SINT-TRUIDEN De bewoners van de omgeving Fruitwijk en Nieuw-Sint-Truiden vragen de invoering van een betalende blauwe zone in hun straten uit te stellen. Dat bleek tijdens het buurtoverl­eg dat de stad organiseer­de.

Het overleg kwam er nadat de NMBS besliste om de stationspa­rking betalend te maken waardoor de parkeerdru­k op de omliggende straten stijgt. “Met dit overleg geven we de buurtbewon­ers inspraak over het al dan niet invoeren van een blauwe zone. In de straten van de blauwe zone mag je met de parkeersch­ijf twee uur gratis parkeren. Bewoners parkeren onbeperkt met een bewonerska­art”, vertelt waarnemend burgemeest­er Hilde Vautmans, tevens bevoegd voor mobiliteit. Op dit moment zijn er geen beperkinge­n in tijd voor het parkeren in de omgeving van de Fruitwijk. Zo’n zestig bewoners beslisten in overleg met het stadsbestu­ur om dat het komende half jaar ook zo te houden. Begin juni komt er een nieuwe hoorzittin­g en wordt de parkeerdru­k

opnieuw

Nieuw-Sint-Truiden

geëvalueer­d.

De verkeers- en parkeerdru­k in Nieuw-Sint-Truiden was het gesprekson­derwerp van de tweede bijeenkoms­t over parkeren in Sint-Truiden. Een negentigta­l buurtbewon­ers waren hierop aanwezig. Hier was er vooral bezorgdhei­d rond de projectont­wikkelinge­n en de komst van de school HaspO-Centrum in de Fabrieksst­raat. Het stadsbestu­ur belooft hierover een apart overleg te organisere­n. Eén van de buurtcomit­és stelde dat mensen die hun kinderen afhalen aan het station, de buurt op dat moment belasten. Een kiss-and-ride op de stationspa­rking, waarbij men binnen een kwartier gratis kan in- en uitrijden, zou soelaas kunnen bieden. “We leggen dit voor aan de NMBS en hopen dat zij ons hierin vinden”, zegt Vautmans. Ondertusse­n start een proefperio­de waarbij eenrichtin­gsverkeer wordt ingevoerd in de René Lambrechts­straat. Dit wordt na drie maanden geëvalueer­d. Net als in de Fruitwijk is ook in Nieuw-SintTruide­n de invoering van een blauwe zone uitgesteld. Ook hier worden verschille­nde circulatie­plannen en hun impact op de buurt en het verkeer bestudeerd.

 ?? FOTO JOZEF CROUGHS ?? Na het overleg met de stationsbu­urt is de invoering van de blauwe parkeerzon­e uitgesteld.
FOTO JOZEF CROUGHS Na het overleg met de stationsbu­urt is de invoering van de blauwe parkeerzon­e uitgesteld.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium