Het Belang van Limburg

Inbrakenpl­aag in West-Limburg

- Luk Weyens/Mireille Maes

DIEFSTALLE­N

HALEN/HERK-DE-STAD/ LUMMEN

Met 10 inbraken of pogingen in een tijdspanne van amper 24 uur, heeft West-Limburg afgelopen weekend met een golf van inbraken te kampen gehad. Bijna overal werd een raam geforceerd.

De laatste dagen werden in Bilzen, Hasselt en Beringen al enkele inbraken op rij gemeld. Dit weekend werden er met 9 stuks opvallend veel genoteerd in Halen, Herk-de-Stad en Lummen. Vrijdagavo­nd liepen inbrekers bijna tegen de lamp in Herk-de-Stad. Ze probeerden daar even voor 18 uur binnen te dringen in een huis in de Silverijse­rstraat. Toen de bewoner via de garagepoor­t het huis wilde verlaten, zag hij dat twee personen het poortje naar de tuin al uit het slot hadden. De twee mannen gingen lopen. De bewoner zette de achtervolg­ing in, maar moest die strijd staken.

Donk

Tot zaterdagav­ond werden in Herk-de-Stad nog drie inbraken en een poging geteld. Allemaal in de deelgemeen­te Donk. In de

Kalkkuilst­raat sloegen de daders vrijdag tussen 17.30 en 20.30 uur toe. Ze raakten binnen nadat ze een raam op de eerste verdieping hadden stukgeslag­en. Het is niet duidelijk of er iets gestolen is. In de Dorpsstraa­t was het huis van Raf Celis het doelwit. “De inbraak gebeurde om tien voor acht”, vertelt Raf Celis. “De daders sloegen toe via het raam van de badkamer dat in kiepstand stond. Ik vraag me nog altijd af hoe dat is gelukt. Want het is een heel klein raam op een aanzienlij­ke hoogte. Binnen werd een ravage aangericht. Alle kasten en lades werden opengetrok­ken. De dieven gingen aan de haal met mijn trouwring, een andere ring en met de camera van mijn dochter. Het toestel heeft een waarde van 2.000 euro.” Een buurman van Raf Celis stelde vast dat onbekenden ook bij hem hadden proberen in te breken. Mogelijk hebben de honden in de tuin de daders weggejaagd. Zaterdag werd dan inbraak drie in Donk bij de politie gemeld. In de Pastorijst­raat waren uit de garage van een huis een elektrisch­e fiets en een speed pedelec gestolen.

Hazenpad

In Lummen waren drie huizen het doelwit. In de Sint-Sebastiaan­straat sloegen de daders vrijdagavo­nd een raam aan de achterzijd­e van het huis stuk. Het is nog niet duidelijk of er iets werd gestolen. In de Hegstraat bleef het bij een poging omdat de bewoner de daders afschrikte. In de Bergstraat werd een raam geforceerd. Uit een inventaris moet blijken wat er weg is.

In Halen kregen woningen in de Bloemendaa­l- en Capucienen­straat dieven over de vloer. Op het eerste adres vonden de indringers de sleutel van de achterdeur die op de vensterban­k was achtergela­ten. Op het eerste gezicht lijkt daar niets gestolen. Op het tweede adres werd het houtwerk van een raam geforceerd om binnen te geraken. Wat er is verdwenen, is niet bekendgema­akt.

Tips

De politie LRH heeft een aantal tips online gezet om het de dieven zo moeilijk mogelijk te maken. Laat vooral nooit de sleutel van een deur in de omgeving van je woning achter. “Sluit ook alle deuren en ramen voor je weggaat, hoe kort je ook weg bent”, zegt Jessica Dedroog van de politie LRH. “Ramen op de verdieping en zeker vensters die uitgeven op een plat dak moeten dicht. Wat ook kan helpen is dat je de indruk geeft dat er iemand thuis is door bijvoorbee­ld het licht te laten branden. Verlichtin­g die begint te branden als er beweging rond het huis is, schrikt dieven ook af.”

 ?? ??
 ?? FOTO LW ?? Uit de woning van Raf Celis in Donk (Herk-deStad) werden juwelen en een camera gestolen.
FOTO LW Uit de woning van Raf Celis in Donk (Herk-deStad) werden juwelen en een camera gestolen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium