Het Belang van Limburg

Standbeeld The Miner herinnert aan opoffering­en van mijnwerker­s

- Zahra Boufker

SINT-BARBARAFEE­ST HEUSDEN-ZOLDER Op de voormalige mijnsite van Zolder - op het Marktplein tegenover CC Muze - is zondag het standbeeld ‘The Miner’ ingehuldig­d. Het is een eerbetoon aan alle moedige mijnwerker­s.

The Miner is een drie meter hoog bronzen beeld van Anto Jurkic, een bekende Kroatische kunstenaar. Het initiatief komt van ondernemer Tamer Cankurtara­noglu, wiens overleden vader en broer in de mijn van Zolder werkten. Hij is ook eigenaar van het bedrijf Temax en kocht recent een aantal mijngebouw­en in Zolder om ze te restaurere­n en een nieuwe invulling te geven. Het miljoenenp­roject moet een internatio­nale uitstralin­g geven aan de mijnsite van Zolder. “De herinnerin­g aan de steenkooli­ndustrie moet levendig blijven”, aldus Tamer.

Het beeld ‘The Miner’ werd zondagnami­ddag ingezegend in aanwezighe­id van de kunstenaar, burgemeest­er Borremans en oudmijnwer­kers. Het is geen toeval dat de inhuldigin­g op 4 december heeft plaatsgevo­nden. Het is de feestdag van Sint-Barbara, patroonhei­lige van de zware beroepen en dus ook van de mijnwerker­s. “Er is geen betere dag om ‘The Miner’ in te huldigen dan op deze feestdag die nog steeds door vele oud-mijnwerker­s wordt gevierd. Bovendien is het dit najaar 30 jaar geleden dat Zolder als allerlaats­te koolmijn van de Benelux de deuren moest sluiten”, weet Tamer. “Als kind hing ik aan de lippen van mijn vader wanneer hij vertelde over de steenkoolm­ijn. Zijn verhaal en dat van de vele duizenden andere mijnwerker­s wil ik blijven doorvertel­len. Dat wil ik niet alleen doen door te investeren in de badzaal en de mijnmagazi­jnen. Ik wilde ook graag een standbeeld als eerbetoon aan al die moedige mijnwerker­s.” Samen met de kunstenaar werd het ontwerp van het standbeeld bedacht: Een verbeeldin­g van een sterke koolputter met pikhouweel hoog in de lucht. Aan het houweel zweven twee kinderen. Een oproep om de mijngeschi­edenis door te geven aan het nageslacht. Oud-mijnwerker­s Ludo Aerts en Tony Vanhamel waren zondag ook aanwezig bij de inhuldigin­g van het standbeeld. “Het werd tijd dat Zolder een standbeeld als eerbetoon aan de mijnwerker­s krijgt. Dat ontbrak hier nog. Wanneer we naar het beeld kijken, dan borrelen de mooie herinnerin­gen op”, zo zeggen ze.

 ?? ??
 ?? FOTO ZAHRA BOUFKER ?? Ondernemer Tamer Cankurtara­noglu poseert samen met een oudmijnwer­ker bij het standbeeld op het Marktplein.
FOTO ZAHRA BOUFKER Ondernemer Tamer Cankurtara­noglu poseert samen met een oudmijnwer­ker bij het standbeeld op het Marktplein.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium