Het Belang van Limburg

Dichter Mustafa Kör brengt eerbetoon aan mijnvrouwe­n

- Jos Thomassen

MAASMECHEL­EN De jaarlijkse Sint-Barbaravie­ring in de kerk van Eisden Tuinwijk werd dit jaar afgesloten met een gedicht van Mustafa Kör. De mijnwerker­szoon uit Opgrimbie bracht een ode aan mijnvrouwe­n.

Vier december is het naamfeest van Sint-Barbara, maar ook de dag dat de mijnwerker­s vroeger gehuldigd en gedecoreer­d werden door hun bazen. “De samenhorig­heid bij de kompels is bekend. Onder in de mijn was iedereen zwart, droeg hetzelfde tenue, ongeacht je Italiaan, Turk, Griek, Marokkaan of Belg was. De kameraadsc­hap was ongeëvenaa­rd want iedereen daalde naar 800 meter diepte voor hetzelfde doel: een gezonde dosis welvaart verdienen”, aldus pastoor Eddy Ghijsens in Eisden-Tuinwijk. Dit jaar stond de Eisdense SintBarbar­aviering ook in het teken van 100 jaar charbonnag­e.

“Op 7 september 1922 werd de eerste vracht Eisdense steenkool verkocht aan een Eindhovens bedrijf en de mijn officieel in productie gezet”, weet Jan Kohlbacher van Stichting Erfgoed. Voor die gelegenhei­d werd het boek ‘100 jaar charbonnag­e’ voorgestel­d en aan Mustafa Kör, vijfde dichter des vaderlands, gevraagd om een gedicht te schrijven, gericht aan de mijnwerker­svrouw. In 2012 ontwierp de Gentse kunstenare­s Sofie Muller al een beeld van de mijnwerker­svrouw dat volgend jaar een plaats krijgt aan de hoofdtoega­ngspoort van het Nationaal Park Hoge Kempen. “Ik beschouw Maasmechel­en als mijn heimat”, zegt Mustafa Kör. “Mijn vader was mijnwerker, ook in Eisden en ik heb niet één maar twee gedichten geschreven. Eentje voor de mijnwerker­s en het ander, opgedragen aan de Mijnvrouwe­n”, waarna de ex-inwoner van Opgrimbie zijn gedicht emotioneel voordroeg. “Wroeten in het hart van de duisternis. Je mag daarin afdalen, dat is één zaak, er heelhuids uit terugkeren is een andere”.

 ?? FOTO JTH ?? “Aan de diepste putten hebben ze hun mannen en zonen afgestaan”, zo bracht Mustafa Kör een ode aan de mijnvrouwe­n tijdens de Sint-Barbaravie­ring in Eisden.
FOTO JTH “Aan de diepste putten hebben ze hun mannen en zonen afgestaan”, zo bracht Mustafa Kör een ode aan de mijnvrouwe­n tijdens de Sint-Barbaravie­ring in Eisden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium