Het Belang van Limburg

Provincie helpt kwetsbare werkzoeken­den doorstrome­n naar een betaalde job

-

Arbeidszor­g is een vangnet voor mensen die niet op de gewone arbeidsmar­kt terechtkun­nen. “Ook de beschermde werkplaats­en zijn voor hen nog een trap te hoog”, verduideli­jkt gedeputeer­de Tom Vandeput (CD&V). Het gaat om mannen en vrouwen die door medische, mentale of psychische problemen niet (of nog niet) klaar zijn voor een job, maar bijvoorbee­ld ook na vrijlating uit de gevangenis of een opname in de psychiatri­e. “Zij snakken ook naar perspectie­f en het gevoel dat ze een zinvolle dagbestedi­ng hebben. Tegelijk heb je de krapte op de arbeidsmar­kt, veel vacatures raken niet ingevuld. Ook vacatures met lage profielen en eenvoudige jobs waarvoor geen werkervari­ng vereist is. Elk talent telt voor ons. Daarom investeren we extra in de activering van de meest kwetsbaren. Dit jaar is dat 312.000 euro. Dat is geen nieuw geld, we hebben bewust het budget herschikt: geld uit de harde economie wordt gebruikt voor de sociale economie. Omdat iedereen kansen moet krijgen.”

Timmeren

“Vergelijk het met voetbal. In het verleden liep er veel talent op het plein en hoefde je daar maar te scouten. Nu is het grote talent vaak al weggeplukt en moet je letterlijk op straat zoeken naar goede spelers. Maar met talent alleen maken die gasten het niet, ze hebben meer begeleidin­g nodig. Kijk maar naar Nainggolan”, vergelijkt Michel Decock van maatwerkbe­drijf Arbeidskan­sen vzw in As. “Door de krapte op de jobmarkt wordt door werkgevers de lat lager gelegd, waardoor er nu al meer doorstromi­ng van bij ons is. Dat kunnen we alleen maar toejuichen. Maar het betekent ook dat de groep die overblijft nog een hogere graad begeleidin­g nodig heeft. We zien wel dat meer bedrijven ons leren kennen en geïnteress­eerd zijn. Vroeger was dat vooral voor semi-industriee­l werk, nu zien we meer variatie. Ook voor onze mensen is het fijn om te kunnen zeggen dat ze voor JBC werken en niet in een dagcentrum.”

918 mensen

In totaal zijn 918 mensen aan de slag via arbeidszor­g in de 12 Limburgse maatwerkbe­drijven. Niet iedereen kan uiteraard doorstrome­n naar de gewone arbeidsmar­kt. Maar voor 356 van die kwetsbare werkzoeken­den wordt nu wel getimmerd aan de weg naar een gewone job. VDAB doet de screening van de kandidaten. Concreet betekent het dat ze - onder intensieve begeleidin­g - aan de slag gaan in een realistisc­he werkomgevi­ng, maar nog zonder de druk van een betaalde baan of een arbeidscon­tract. Met de bedoeling wel om door te stromen. Het geld van de provincie moet die begeleidin­g helpen bekostigen.

Knoflook

“Want je moet al gauw rekenen op 3.300 euro per jaar voor een arbeidszor­gtraject. Zelfs met de Vlaamse steun kunnen de maatwerkbe­drijven dat bedrag nog amper op tafel leggen. Het resultaat: er zouden minder mensen begeleid kunnen worden. Terwijl er net steeds meer nood hebben aan arbeidszor­g”, benadrukt Tom Vandeput, terwijl ze in As tonen hoe zo’n traject eruitziet. “We zijn nu bezig met het verpakken van snacks voor paarden. Deze week is dat met wilde vruchten, vorige week met knoflook. En hertengewe­ien als snack voor honden. Ze wegen het hier af, daarna gaan de etiketten erop”, toont begeleider Marnick in één van de ateliers. “Ze leren hier hoe het is op de werkvloer, maar kunnen tegelijk ook even een stap terugzette­n als het minder gaat. We denken ook out-of-the-box om hen te helpen. Zo moeten we doosjes met 21 snoepjes vullen. Maar één van onze vrouwelijk­e medewerker­s kan niet echt tellen. Ze voelde zich daar niet goed bij. Dus hebben we een sjabloon gemaakt met 21 cirkels. Ze weet nu: als er een snoepje op elke cirkel ligt, mag alles in het doosje.”

 ?? FOTO LUC DAELEMANS ?? “Door geld te investeren in arbeidszor­g willen we meer kwetsbare mensen laten doorstrome­n naar een betaalde baan”, zegt gedeputeer­de Tom Vandeput bij Arbeidskan­sen in As.
FOTO LUC DAELEMANS “Door geld te investeren in arbeidszor­g willen we meer kwetsbare mensen laten doorstrome­n naar een betaalde baan”, zegt gedeputeer­de Tom Vandeput bij Arbeidskan­sen in As.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium