Het Belang van Limburg

Acties om Oekraïners winter door te helpen

- Chris Nelis

OORLOG GENK De Oekraïense gemeenscha­ppen in Limburg zijn opnieuw inzamelact­ies gestart om Oekraïener­s de winter door te helpen. Meest gegeerd zijn lucifers, kaarsen, dekens en generatore­n.

Woongemeen­schappen van Lviv krijgen om beurt elektricit­eit”, zegt Jos Koniuszenk­o, die voorzitter is van Ukra-Bel, een Oekraïens-Belgische organisati­e. “Ze worden vooraf verwittigd zodat ze de hoogst noodzakeli­jk dingen die elektricit­eit vergen, ook kunnen inzetten. Enkele dagen geleden waren we in Lviv. Bij de mensen waar we verbleven, was er op sommige dagen niet meer dan twee uur per dag elektricit­eit.”

Château Planckaert

Gas is er wel nog. “Ik heb de mende sen geleerd om van je gasfornuis een verwarming te maken. We zetten twee aarden bloempotte­n omgekeerd op de brandende gaspitten en in een mum van tijd is die kamer verwarmd. Nog heb ik hen geleerd hoe ze zelf een generator kunnen maken. Met de motor van een wagen die een dynamo aandrijft kan je elektricit­eit opwekken. Dat had ik in de serie Château Planckaert gezien. En het werkt.”

Raket

Koniuszenk­o die wel meer in Oekraïne verblijft in het kader van humanitair­e acties was danig onder de indruk van zijn laatste bezoek. “Op zes kilometer van waar wij verbleven, was een Russische raket ingeslagen. De ramen bij ons in de omgeving vlogen door de luchtverpl­aatsing aan diggelen. Het ding had een krater geslagen van tien meter breed en zeven meter diep. Toch is die dreiging niet het ergste voor de mensen, wel dat ze zonder elektricit­eit zitten. Dat maakt je machteloos. We zijn nu vooral op zoek naar bruikbare generatore­n.”

Ook het Josif Slipyj Centrum van Oekraïens Byzantijns­e katholieke parochie in Genk is op zoek naar middelen die de Oekraïener­s moeten helpen de winter door te komen. “Lucifers, kaarsen, dekens, tourniquet­s en generatore­n”, zegt Peter Firman. “We hebben al vier generatore­n gekocht. En we zijn op zoek naar meer. De tourniquet­s (slagaderpe­rsen, nvdr) zijn belangrijk voor de mensen dicht bij het front. Die geven hen de mogelijkhe­id om zelf een arm of been af te knellen bij een slagaderbr­euk. We zoeken ook opblaasbar­e spalken, want ook daar is nood aan.”

 ?? ??
 ?? FOTO RR ?? Jos Koniuszenk­o is net terug van Oekraïne. “Op sommige plaatsen is er twee uur per dag elektricit­eit.”
FOTO RR Jos Koniuszenk­o is net terug van Oekraïne. “Op sommige plaatsen is er twee uur per dag elektricit­eit.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium