Het Belang van Limburg

Minister Demir schorst RUP Krieckaert voor uitbreidin­g van verblijfsr­ecreatie

- Eddy Vandoren

RUIMTELIJK­E ORDENING LANAKEN Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) heeft het ambitieuze RUP Krieckaert geschorst omdat het in strijd is met het gemeenteli­jk en provinciaa­l structuurp­lan. In december komt een aangepast plan op de gemeentera­ad dat rekening houdt met de bezwaren van de minister.

Het gemeenteli­jke RUP Krieckaert werd door de gemeentera­ad definitief vastgestel­d eind augustus van dit jaar. Afwijkend van het gemeenteli­jk ruimtelijk structuurp­lan beoogde het plan enerzijds de herinricht­ing van het bestaande verblijfsp­ark en anderzijds de uitbreidin­g van het park in zuidelijke richting waarbij op de oude voetbalvel­den ook verblijfsr­ecreatie toegelaten zou worden. Op die manier zou De Krieckaert evolueren tot een park van 279 verblijfse­enheden. Maar dat is niet de bedoeling volgens minister Demir. “Dergelijke ontwikkeli­ng is niet te beschouwen als een lokale ontwikkeli­ng en dus in strijd met het gemeenteli­jk ruimtelijk structuurp­lan waarin het domein is aangeduid als kleiner lokaal verblijfsr­ecreatiete­rrein”, luidt het. Daarnaast vreest het departemen­t ook voor de toename van verkeersst­romen die het lokale karakter overstijge­n, waarbij de schaalverg­roting een negatieve impact zou hebben op de mobiliteit in de dorpskern van Gellik.

Demir besluit: “Een vakantiepa­rk van 18 ha voor meer dan 250 verblijfse­enheden overstijgt het lokale karakter en de draagkrach­t van de omgeving. Een beperkte uitbreidin­g van De Krieckaert is mogelijk voor zover het lokale karakter behouden blijft. Belangrijk daarbij is het bewaken van de inpasbaarh­eid in de groene, beboste omgeving. De volledige of gedeelteli­jke omzetting van het gebied van de voormalige voetbalvel­den in functie van verblijfsr­ecreatie kan niet aanvaard worden.”

Oplossing

Het gemeentebe­stuur is niet bij de pakken blijven zitten en zoekt samen met projectont­wikkelaar Guy Coenen van BE-housing naar een oplossing. Guy Coenen: “Nu duidelijk is dat er op de geplande uitbreidin­g geen vakantieve­rblijven mogen komen maar wel dagrecreat­ieve initiatiev­en, kijken we of we daar een nieuwe groene parking kunnen aanleggen, maar ook een speeltuin met mogelijk petanqueba­nen, een piste voor paarden... Kortom, alles wat past in het kader van de vergroenin­g van de buurt en de versterkin­g van de natuur.”

 ?? FOTO EVA ?? Door de schorsing van het RUP is verblijfsr­ecreatie op de oude voetbalvel­den niet mogelijk.
FOTO EVA Door de schorsing van het RUP is verblijfsr­ecreatie op de oude voetbalvel­den niet mogelijk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium