Het Belang van Limburg

‘Goeiemorge­n, morgen’ van Nicole & Hugo is een hit in Oekraïne

-

MUZIEK KIEV

Het nummer ‘Goeiemorge­n, morgen’ van Nicole & Hugo is de voorbije dagen plots enorm populair geworden in Oekraïne. Op tal van TikTok-accounts zien we Oekraïners die het nummer meezingen of playbacken. “Goeiemorge­n betekent hier iets anders”, zo luidt het.

Bedoeling was dat Nicole & Hugo in 1971 ons land met het nummer ‘Goeiemorge­n, morgen’ zouden vertegenwo­ordigen op het Eurovisies­ongfestiva­l in de Ierse hoofdstad Dublin. Een week voor de liedjeswed­strijd werd Nicole echter geveld door geelzucht, waardoor het duo op het laatste moment nog moest afzeggen. Tijd voor een nieuw nummer was er niet, dus koos de toenmalige BRT ervoor om gewoon een nieuw duo te kiezen en uiteindeli­jk zouden Lily Castel en Jacques Raymond ‘Goeiemorge­n, morgen’ gaan opvoeren in Dublin. Helaas zonder al te veel succes: België haalde maar 68 punten en werd gedeeld veertiende. Al zou het nummer later wel uitgroeien tot een van de grootste hits van Nicole & Hugo.

En nu gaat het nummer dus opnieuw viraal, maar in Oekraïne deze keer. De voorbije dagen plaatsten talloze Oekraïener­s een video op TikTok waarin ze het nummer zingen/playbacken. De reden daarvoor? “Goeiemorge­n” zou erg lijken op een Russisch scheldwoor­d dat “fuck” betekent. “Het is een woord waar we mee vloeken”, zegt een Oekraïener aan NOS. “Bijvoorbee­ld als het licht uitvalt of wanneer we niet kunnen douchen omdat er geen water is.”

Bedankbrie­f

Hugo Sigal (75) dankt ondertusse­n in een open brief alle Vlamingen voor de steun die hij heeft gekregen na het verlies van zijn Nicole. Exact één maand na het overlijden van Nicole kroop Hugo in zijn pen. “Veel mensen schreven een paar korte woorden van troost. Anderen mooie brieven met persoonlij­ke herinnerin­gen. Ik heb elke mail, elke brief en elk kaartje gelezen. Luidop, want dan dringen de woorden dieper door en zo weet ik dat Nicole ze ook hoort”, schrijft hij.

52 jaar lang vormde hij een koppel met ‘zijn’ Nicole. Een liefde waar Vlaanderen veel sympathie voor had. Hugo werd afgelopen maand dan ook overrompel­d met steunbetui­gingen. “Jullie reacties zijn nog steeds zo massaal dat het jammer genoeg onmogelijk is om iedereen persoonlij­k te kunnen antwoorden, waarvoor mijn excuses. Maar wat zou Nicole gelukkig geweest zijn met zoveel warmte en liefde!”(mtm/gli)

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium