Het Belang van Limburg

Sportanker Tess Elst: “Bij sport spelen er vaker positieve emoties mee”

- Tom Vets

SPORZA BRUSSEL Niet wat, maar wie is er van de sport? Tess Elst mag zich het nieuwste sportanker van Vlaanderen noemen. Nog altijd maar de derde vrouw in de geschieden­is van de Vlaamse televisie. “Er werken heus vrouwen op een sportredac­tie, maar het zal wellicht nooit fiftyfifty worden”, zegt ze.

Catherine Van Eylen, Aster Nzeyimana, Eddy Demarez, Maarten Vangramber­en en Ruben Van Gucht hebben een nieuwe collega. Vrijdag was Tess’ vuurdoop als sportanker in het VRT NWS Journaal, dinsdag is het opnieuw haar beurt. “Maar op andere dagen werk ik op de Sporzareda­ctie, o.a. voor de website”, vertelt Tess. “De presentati­es op het scherm komen bovenop het normale werk dat ik al jaren doe.”

Elst studeerde communicat­iewetensch­appen met een masterople­iding Journalist­iek aan de VUB. Ze ging aan de slag bij Sporza in 2012. “Niet met het idee indachtig dat ik ooit zou presentere­n, in tegenstell­ing tot anderen wiens kinderdroo­m het is om op tv te komen. Ik studeerde journalist­iek met de intentie om te schrijven. Maar later werd ik bij Sporza ingezet voor duiding via interventi­es op Facebook live, en zo maakte ik al een klein beetje mijn schermdebu­ut.”

Improviser­en

De bal ging helemaal rollen toen ze afgelopen zomer voor Sporza ook host was van het WK 3x3basketb­al in Antwerpen. “Ik voelde me op mijn gemak. Meer dan in de studio omdat ik wegens gebrek aan autocue kon improviser­en. Al moet ik misschien weldra mijn mening herzien. Maar op verplaatsi­ng leek presentere­n minder groots dan voor de camera in de studio. Toen ik vrijdag op die stoel zat, leek het ineens heel serieus.”

Geen mannenbast­ion

Haar interventi­es van afgelopen zomer moeten haar bazen hebben doen inzien dat ze Tess moesten vragen om het nieuwe sportanker te worden. “Ik was vereerd toen de vraag werd gesteld. Ik stond open voor nieuwe avonturen. Anders verveel ik me nogal snel. Ik doe dit dan ook met plezier.”

Tess vertrouwt ons toe dat ze voor haar eerste bijdrage als anker veel meer zenuwen had dan ze had verwacht. “Normaal kan je mij amper betrappen op veel stress. Maar toen ik even na 13 uur aan de tafel bij Hanne Decoutere zat, kwamen de zenuwen snel op. Gelukkig stelde ze me tijdens het laatste item op mijn gemak. Blijkbaar kon ik de stress goed verbergen, want iedereen die ik hoorde vond het prima. ‘s Avonds ging het al beter. Maar toen versprak ik me, wat ik erg vond. Maar dat zal in de toekomst nog wel gebeuren.”

Tess is de derde Vlaamse vrouw als sportanker op nationale tv, na Catherine Van Eylen en Lies Vandenberg­he. “De sportredac­tie bestaat voor ruim de helft uit mannen. Achter de schermen werken er al behoorlijk wat vrouwen, maar ik denk niet dat dit ooit fiftyfifty gaat zijn. Maar daar naar streven is al veel waard. Al beschouw ik het hier niet als een mannenbast­ion.”

Politiek journalist­e

Uiteraard heeft Elst feeling met sport. “En toch dacht ik vroeger eraan om politiek journalist­e te worden, of om me bezig te houden met algemeen nieuws. Ik dacht dat harde verhalen me konden bekoren, maar dat bleek niet zo te zijn. Tijdens mijn stage ontdekte ik dat ik niet in de wieg was gelegd om lastige vragen te stellen. Of om bij mensen aan te dringen voor een interview terwijl ze dat misschien liever niet zouden doen. Bij sport spelen er vaker positieve emoties mee.”

Tess is zelf ook sportief. “Al ben ik geen uitblinker in een bepaalde discipline. Ik speel zaalvoetba­l op een bijzonder laag niveau en beschik over een koersfiets. Maar zo zullen er meer Vlamingen zijn.” Lang geleden heeft ze ook paardgered­en. “Van mijn vijfde tot mijn 18e, ook jumping op competitie­niveau. Maar met studeren is dat gestopt.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium