Het Belang van Limburg

Senegalese voetballer­tjes spelen in truitjes van… Kortessem VV

-

KORTESSEM/ SENEGAL

Een vrolijke bende voetballer­tjes in Senegal met op hun borst… het logo van voetbalclu­b Kortessem VV. Het is een fraai beeld. En het is niet de eerste keer dat er Afrikaanse voetballer­tjes in oude truitjes van Limburgse ploegen rondlopen. “Het is zonde om onze tenues na twee seizoenen in de vuilnisbak te gooien.”

Sinds enkele jaren maakt Kortessem VV er een gewoonte van om haar truitjes een tweede leven te geven bij een Afrikaans voetbalplo­egje. “Ook vorig jaar gingen onze truitjes naar Afrika”, vertelt Angelo Galluzzo, voorzitter van Kortessem VV. “Om de twee seizoenen veranderen we van tenue, maar we wisten niet goed wat we met die oude kledingstu­kken moesten doen. Vaak belandden ze in de vuilnisbak, maar dat vonden we zonde. Iemand van onze club had contacten in Afrika. Zo hebben we beslist om onze truitjes daar een tweede leven te geven.”

Voor het echte werk verwijst de voorzitter naar Jacques Schouterde­n (66) en zijn vrouw Viviane Croughs uit Kortessem. Elk jaar reizen zij met een container vol spullen naar Senegal. “Maar wij doen dat niet alleen”, zegt Jacques meteen. “Al bijna 15 jaar trekken we naar Afrika met drie of vier koppels uit Wellen en Hoeselt. Initieel is dat begonnen door Parijs-Dakar. In 1988 of 1989 heb ik die rally voor het eerst mee gevolgd via de pers. Enkele vrienden gingen wat later ook naar de aankomst kijken en zo is dat gegroeid. Sindsdien gaan we elk jaar met dezelfde mensen drie à vier weken naar Senegal. We zijn net twee weken terug van onze laatste reis.”

Breien

Al snel besloot de groep om hun reis te koppelen aan het goede doel. “Vrienden uit Bekkevoort verblijven telkens een half jaar in Senegal”, legt Jacques uit. “Eén keer per jaar huren zij een container die vanuit België naar het Afrikaanse land wordt gestuurd. Wij huren dan een deeltje van die container voor de spullen die we hier verzamelen.” Die spullen zijn vooral kleren en die krijgen Jacques en zijn vrouw vanuit alle hoeken toegestopt. “Momenteel hebben we dan ook genoeg voorraad. We moeten soms zelfs al spullen weigeren”, zegt Jacques.

Vrienden en kennissen brengen het hele jaar door dingen binnen bij het koppel. “Er zijn zelfs vrouwen die speciaal voor ons aan het breien slaan”, vertelt Jacques. “Zij maken vooral dekentjes. Die kunnen we zeker gebruiken, want de nachten in Senegal zijn best koud. Ook krijgen we vaak kledij die nog nooit gedragen is, meestal van vrouwen. (lacht) Voor onze laatste reis kregen we ook weer truitjes van Kortessem VV, waar mijn neefje trainer is. Maar ook heel wat andere Limburgse ploegen schenken hun tenuetjes van de voorbije seizoenen aan ons. In Senegal zijn ze zot van voetbal, dus daar zijn ze heel erg blij mee.”

In Senegal zijn de Limburgse koppels intussen al gekend. “We zijn erbij als de container aankomt, maar de verdeling zelf gebeurt door de plaatselij­ke bevolking”, vertelt Jacques. “Dat gebeurt bijvoorbee­ld ook met de chef de village erbij. Wij kunnen die mensen anders niet in toom houden.”

 ?? FOTO RR ?? Enkele weken geleden trok een groep Limburgers naar Senegal met een container vol spullen. Daaronder ook voetbaltru­itjes van Kortessem VV.
FOTO RR Enkele weken geleden trok een groep Limburgers naar Senegal met een container vol spullen. Daaronder ook voetbaltru­itjes van Kortessem VV.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium