Het Belang van Limburg

Wat vindt Borgloon van de ‘nee’ in Tongeren?

-

Ruim driekwart van de Tongenaren die zondag deelnamen aan het referendum over de mogelijke fusie met Borgloon spraken zich uit tegen die plannen. Loons burgemeest­er Jo Feytons (Open Vld/ Stroop) staat naar eigen zeggen perplex, maar wat vinden de Lonenaren zelf van het signaal van hun Tongerse buren?

Het nee-kamp behaalde een duidelijke meerderhei­d bij de volksraadp­leging. 5.449 Tongenaren brachten hun stem uit en 4.214 stemden tegen een fusie. Het resultaat zindert een dag later nog na in Tongeren én verderop in Borgloon. Op de zonovergot­en terrassen aan het Speelhof valt vooral de verdeeldhe­id onder de Lonenaren op.

“Als er in Borgloon een referendum zou georganise­erd worden, dan zou het nee-kamp nog groter zijn dan in Tongeren”, zegt Wesley Franssen (43). “De laatste dagen wordt in Borgloon veel over de fusie gepalaverd, maar er heerst gelatenhei­d” Bij een andere Lonenaar klinkt een gelijkaard­ig geluid. “Stond onze burgemeest­er perplex van het resultaat? Ja, dan heeft hij niet goed geluisterd naar zijn bevolking. Ik weet dat de Tongenaren hetzelfde denken over dat fusieverha­al.”

Carnaval

Een paar tafeltjes verder geniet Lutgart Orye (86) van de septemberz­on. “Het wordt Tongeren-Loon, voor mij is de zaak beklonken. Maar je moet zoiets wel goed uitleggen aan de mensen: waarom niet bij elk gezin een brief in de bus steken? Nu weten de mensen niet waarover het gaat en zeggen ze maar wat.” Lang niet elke inwoner van Borgloon is dus een koele minnaar van de fusie. “17 procent is gaan stemmen en de mening van de overige 83 procent kennen we niet, dus dan stelt het referendum niet veel voor”, zegt ondernemer Jos Lowet. “Als je logisch nadenkt dan hebben we geen andere keuze. Als we het nu niet doen, dan zal het ons later opgelegd worden. Is dat beter?” Carnavalsv­ereniging Ridders van de Ceuleman, waarvan Lowet voorzitter is, wil de fusie een duwtje in de rug geven. “We brengen bij carnaval elk jaar een liedje uit en dat zal dit jaar gaan over de fusie Borgloon-Tongeren”, legt Lowet uit. “Niet om ermee de draak te steken. Het wordt een positief nummer, we doen zeker geen afbraak aan de fusie.”

Truienaar Luc Meekers (70) woonde dertig jaar in Borgloon. “Ik heb hier mijn ziel verloren, maar toch vind ik dat de fusie de goede richting is om uit te gaan. Wat is de waarde van zo’n referendum? Naar mijn bescheiden mening hoeft dat niet de doorslag te geven. Een kleine gemeente kan profiteren van de kennis van de grote gemeente. Hoe de dienstverl­ening in Borgloon eruit zal zien, dat weten we nog niet. En de toekomst is toch digitaal. Als ik iets nodig heb in Sint-Truiden, moet ik mijn fiets laten staan want ik geraak toch niet binnen in het gemeentehu­is.”

Leedvermaa­k

Wat verderop in de straat stoort Jos Valkeneers (63) zich aan de manier waarop de fusieplann­en tot stand zijn gekomen. “Ik vind het jammer dat het een topdown beslissing is geweest. Met wat meer polemiek vooraf was er een andere context ontstaan waarin het fusieverha­al had kunnen groeien. Nu is er vooral verzet tegen de vorm, eerder dan de inhoud. Misschien dat de politici de reflex gaan maken om daar meer aandacht aan te besteden en de mensen te con

sulteren en te respectere­n.” Wilfried Grommen heeft het referendum met argusogen en “met plezier” gevolgd. Hij is een overtuigd tegenstand­er en schreef het pamflet Deze fusie ‘loont’ niet in de brochure van Tongeren Eerst, dat zich verzet tegen de fusie en een referendum erover afdwong. Of er bij hem enig leedvermaa­k te bespeuren is? “Nee, leedvermaa­k helemaal niet. Ik denk gewoon dat dit boven de hoofden van de mensen wordt geregeld en dan zie je deze toch wel extreme uitslag. De opkomst bedraagt 17 procent van de bevolking, maar het zijn toch wel 4.000 of 5.000 mensen die daar naartoe zijn gegaan op een mooie dag. Ik vind toch niet dat je daar kleinerend over kan doen.” Johnny Cloesen (69) werd in Vlaanderen beroemd als rij-instructeu­r van zijn zoon Jozef en woont al zijn hele leven in Borgloon. Hij is niet verrast door de uitslag van het referendum: “Het is al lang duidelijk dat Tongeren Borgloon niet wil en andersom is dat ook zo. Burgemeest­er Feytons

Wesley Franssen (43)

zegt in Het Belang van Limburg dat de cijfers zwaar zijn, maar hij is burgemeest­er op de stoel. Het is Awouters (Eric Awouters, eerste schepen, nvdr) die beslist. Ze zullen dat nooit toegeven, maar wij als inwoners van Borgloon zien dat goed genoeg. Ik heb nog geijverd voor een referendum, maar daar waren weinig mensen voor te vinden. De Lonenaren zijn een apart volkje: veel geblaat, maar weinig wol.”

Een volksraadp­leging zal er in Borgloon niet meer komen. “Er heerst geen politiek klimaat meer in Borgloon”, zegt Wilfried Grommen. “We hopen dat dit referendum in Tongeren toch wat losmaakt bij de Lonenaren. Wij plannen ook nog een actie en hebben maar één doel: we willen dat onze mandataris­sen in de gemeentera­ad nadenken voor ze hun stem uitbrengen. We vragen dat de kiezers hun mandataris­sen aanspreken en zeggen: ‘joh, doe dat toch niet of dat is niet verstandig.’ Dat is alles wat wij nog kunnen doen.”

“Het wordt TongerenLo­on, voor mij is de zaak beklonken. Maar je moet zoiets wel goed uitleggen aan de mensen” Lutgart Orye (86)

“Als er in Borgloon een referendum zou georganise­erd worden, dan zou het nee-kamp nog groter zijn dan in Tongeren”

 ?? ??
 ?? FOTO BART BORGERHOFF ?? “Er heerst gelatenhei­d in Borgloon”, zegt Wesley Franssen.
FOTO BART BORGERHOFF “Er heerst gelatenhei­d in Borgloon”, zegt Wesley Franssen.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium