Het Belang van Limburg

“Zeggen dat meerderhei­d tegen fusie is, vind ik sterke uitspraak”

-

Wat wil de duidelijke neen in de volksraadp­leging in Tongeren over de fusie met Borgloon nu echt zeggen? En is het als stadsbestu­ur verstandig om deze uitslag naast je neer te leggen? We leggen het voor aan politicolo­og Sofie Hennau van de Universite­it Hasselt. Ruim driekwart van de Tongenaren die zijn gaan stemmen, heeft tegen de fusie gestemd. Hoe kijkt u naar die uitslag?

Politicolo­og Sofie Hennau (UHasselt): “Ze hebben de nodige mensen kunnen mobilisere­n om hun stem uit te brengen, maar toch denk ik dat we de uitslag moeten nuanceren. 5.449 Tongenaren zijn gaan stemmen, dat is 17 procent van de bevolking. Daarvan heeft een ruime meerderhei­d of 4.214 nee gestemd. In verhouding blijft dat een klein aandeel van de bevolking dat expliciet heeft gezegd dat ze tegen een fusie is met Borgloon. Op basis van deze absolute cijfers zeggen dat de meerderhei­d van de Tongenaren tegen de fusie is, vind ik dus een heel sterke uitspraak.”

83 procent van de Tongenaren is niet komen stemmen. Wat zegt dat?

“Mensen die een uitgesprok­en mening hebben over die fusie, trekken wel naar het stemhokje. Dat wil dus zeggen dat meer dan 80 procent van de Tongenaren blijkbaar een minder uitgesprok­en mening heeft over de fusie met Borgloon. Anderzijds is het initiatief voor een volksraadp­leging niet vanuit het stadsbestu­ur gekomen, maar vanuit de bevolking. Dat maakt dat je dit als bestuur toch wel als een signaal mag zien. Er is dus nog werk aan de winkel.”

Wat kunnen we hier wel of niet uit leren?

“Deze uitslag laat enkel zien wie voor of tegen is. Je hebt heel weinig informatie hebt over waarom mensen voor of tegen hebben gestemd. Je kent dus de beweegrede­nen niet. Maar dit kan een signaal zijn om de bevolking nog beter te informeren en om naar hen te gaan luisteren, om op die manier te achterhale­n waarom iemand voor of tegen is.”

Kan een bestuur deze uitslag ook gewoon naast zich neerleggen? En zou dit verstandig zijn?

“In theorie kan het stadsbestu­ur de uitslag naast zich neerleggen. Een volksraadp­leging is niet bindend, een referendum wel. Ik denk dat het aan de meerderhei­dspartijen is om zich te beraden over deze uitslag. Als ze de neestem van meer dan 4.000 inwoners naast zich neerleggen, dan is dit toch een grote groep kiezers die ze in oktober 2024 mogelijk niet kunnen overtuigen om voor hen te stemmen. Het is niet verkeerd om als bestuur eens te gaan luisteren wat er aan de basis ligt van deze nee-stem.”

 ?? FOTO BART BORGERHOFF ?? Politicolo­og Sofie Hennau van de Universite­it Hasselt.
FOTO BART BORGERHOFF Politicolo­og Sofie Hennau van de Universite­it Hasselt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium