Het Belang van Limburg

Van Quickenbor­ne houdt vol: “Ik was niet op de hoogte”

Geen combi-wildplasse­r gezien en niets over het wildplasse­n gehoord tot het nieuws bracht. Hoe meer details over de nacht van zijn verjaardag­sfeestje uitlekken, hoe forser de reactie van Van Quickenbor­ne. En hoe wankeler de verdedigin­gslijn.

-

Het Nieuwsblad

Bijzonder misnoegd was Vincent Van Quickenbor­ne de avond van 23 augustus. Onder meer over de suggestie in de krant dat hij vrijwel meteen op de hoogte was van wat drie van zijn vrienden in de nacht van zijn vijftigste verjaardag­sfeest hadden uitgespook­t: in beschonken toestand tegen de politiecom­bi urineren.

In zijn officiële reactie stelde de minister dat hij het incident vernam in het nieuws. Lees: toen onze zusterkran­t Het Nieuwsblad zijn kabinet om een reactie vroeg. “Dat was tijdens mijn vakantie. Ik was daar ernstig door geschrokke­n. Ik heb dat veroordeel­d. Dat is degoutant, zeker als je weet wat het doel is van die combi.”

“Stemmingma­kerij”

Van Quickenbor­ne hield in eerste instantie vol dat hij niet eens wist wie de drie wildplasse­rs in kwestie zijn. Nogmaals: niets gezien, niets gehoord.

Gisteren kwam aan het licht dat er niet één keer, maar drie keer geürineerd werd tegen de combi. Diep in de nacht, bevestigen meerdere bronnen aan Het Nieuwsblad, is te zien hoe de minister zelf gelijkaard­ige bewegingen maakt en zelf de combi opent. “Ik was niet bij de plasincide­nten aanwezig en ik was daar niet van op de hoogte”, herhaalde hij gisteravon­d. “Dat is de enige waarheid. Al de rest is stemmingma­kerij. Ik heb de politiecom­bi geopend en gesloten omdat die niet goed in het slot hing. Ik heb inderdaad staan lachen, heb mijn gsm bekeken om een selfie te nemen en het kan goed zijn dat ik gebaren heb gemaakt die in het licht van wat er enkele uren eerder is gebeurd tot verkeerde interpreta­ties kunnen leiden, maar die zijn niet correct.”

Bronnen dicht bij hem spreken van “guilty by associatio­n” en zeggen dat de minister niet liegt over wat hij in de dagen na de feiten wist. Anderen, die de beelden zagen, stellen dan weer dat het zeer onwaarschi­jnlijk is dat de minister niet (meteen) op de hoogte was en noemen zijn verdedigin­gslijn hoogst ongeloofwa­ardig. De politievak­bonden spreken van wandaden, NSPV eist intussen nog steeds zijn ontslag. Een goedgeplaa­tste bron: “Als de beelden uitlekken, en dat zal vroeg of laat gebeuren, heeft hij een groot probleem.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium