Het Belang van Limburg

Tunesiëdea­l van Europese Unie lijkt nu al mislukt

De EU sloot afgelopen zomer een akkoord met Tunesië, dat in ruil voor geld bootmigran­ten zou tegenhoude­n. Die missie lijkt mislukt. Augustus was voor Italië de drukste migratiema­and sinds oktober 2016.

- Anton Goegebeur

De omstreden deal die de Europese Unie half juli met Tunesië sloot, stremt de migratie vanuit het NoordAfrik­aanse land richting Europa niet. In augustus kwamen meer dan 25.000 mensen over zee naar Italië, van wie veruit het grootste deel overstak vanuit Tunesië naar het eilandje Lampedusa. Daarmee is augustus de drukste maand sinds oktober 2016, toen de Syrische burgeroorl­og een vluchtelin­gencrisis op gang bracht.

Vorige week was Manfred Weber, leider van de Europese Volksparti­j waarbij ook cd&v is aangeslote­n, in Tunis om aan Tunesisch president Kais Saied ophelderin­g te vragen. Maar intussen doen de cijfers het ongemak over de deal in Europa zelf groeien. In Italië voelt premier Giorgia Meloni de druk toenemen.

Nochtans hoeft het niet te verbazen dat de deal niets oplevert, zegt Salvatore Nicolosi, docent internatio­naal en Europees migratiere­cht aan de Universite­it Utrecht en de VUB. “Toen de deal gesloten werd, klonk het dat de details in de dagen erna bekend zouden worden gemaakt. Maar vandaag heerst nog steeds veel onduidelij­kheid. Het is een intentie-overeenkom­st waarvan nog weinig is gerealisee­rd.”

1 miljard euro

In het omstreden akkoord werd aan president Saied ongeveer 1 miljard euro beloofd. In ruil daarvoor moest hij onder meer instaan voor een betere bewaking van de grens. Een tiende van het bedrag werd overgeschr­even als steun voor het grensbehee­r van Tunesië, de rest zweeft in de lucht. Maar het land slaagt er helemaal niet in de migratie richting Europa af te remmen. Dat komt door het autoritair­e leiderscha­p van Saied en de economisch­e malaise waarin het land verkeert, zegt Nicolosi. Migranten uit Afrika ten zuiden van de Sahara bleven vroeger overwegend in Tunesië om daar te werken, maar zij worden nu door Saied aangewezen als zondebok voor de malaise. Het gevolg is dat heel wat jonge Tunesiërs en Afrikaanse migranten weg willen uit het land. Voor die laatste groep worden mensenrech­tenschendi­ngen niet geschuwd. Onlangs werden 27 dode migranten aangetroff­en in de woestijn in het grensgebie­d met Libië, nadat ze daar zonder eten of water door Tunesische grenswacht­en achtergela­ten waren.

Lange adem

Vorige week wees staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (cd&v) erop dat de overeenkom­st met Tunesië op langere termijn wel zijn vruchten zal afwerpen, maar dat het tijd kost. Ze steekt niet onder stoelen of banken dat het komende winter moeilijk wordt.

Maar volgens heel wat experts zal de deal ook op lange termijn geen soelaas brengen. Volgens Nicolosi zullen hekken en patrouille­s mensen niet tegenhoude­n om in Europa een beter leven of beschermin­g te zoeken. “Het drijft hen in de armen van smokkelaar­s.” De oplossing ligt volgens de professor in het mogelijk maken van legale migratie voor wie zich makkelijk kan integreren op de Europese arbeidsmar­kt en het opzetten van humanitair­e corridors zodat wie moet vluchten dat kan zonder hulp van smokkelaar­s. Ook moet Europa meer investeren in lokale economieën om de wortels van het probleem aan te paken.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium