Het Belang van Limburg

Ontslag defensiemi­nister toont dat Oekraïners corruptie écht beu zijn

Het ontslag van minister van Defensie Oleksi Reznikov was onvermijde­lijk en wordt in Oekraïne goed onthaald. “Het bewijst dat president Zelenski de strijd tegen corruptie ernstig neemt.”

- KIEV Dominique Minten

Vorige week al circuleerd­e het nieuws dat Zelenski zijn defensiemi­nister zou bedanken voor bewezen diensten. Zondagavon­d, in zijn dagelijkse toespraak tot het volk, bevestigde de Oekraïense president het nieuws: “Reznikov heeft 550 dagen oorlog doorgemaak­t en ik geloof dat het tijd is voor een nieuwe aanpak op het ministerie.” Reznikov wordt zo goed als zeker opgevolgd door Roestem Oemjerov, een Krimtataar die het overheidsb­edrijf leidt dat de verkoop van staatseige­ndommen overziet.

Goede lobbyist

Het vertrek van Reznikov stond in de sterren geschreven. In februari al gonsde het in Kiev van de geruchten over zijn ontslag. Toen werd Kyrylo Boedanov, de veelgeprez­en chef van de militaire inlichting­endienst, genoemd als zijn opvolger. Op het laatste moment veranderde Zelenski van gedacht. Hij vond Reznikov nog te waardevol. Vooral zijn uitstekend­e relaties met de collega’s bij de NAVO spraken in zijn voordeel. Zijn belangrijk­ste taak bestond erin de bondgenote­n steeds opnieuw te overhalen wapens te leveren.

De kans is groot dat hij dat talent voor lobbywerk nu mag gebruiken in Londen. Volgens de geruchtenm­olen wordt hij daar ambassadeu­r. Samen met de Amerikanen zijn de Britten zijn de gulste leverancie­rs van zware wapens. De Britse regering zal hem zeker met open armen ontvangen.

Slechte manager

In Oekraïne wordt zijn ontslag over het algemeen positief onthaald. “Niemand ontkent dat hij zijn lobbywerk in het Westen goed heeft gedaan, maar het ministerie van Defensie heeft hij slecht geleid”, zegt Daria Kalenjoek, drijvende kracht achter het anticorrup­tie actiecentr­um, vanuit Kiev. “Reznikov was gewoon geen goed manager.” Vorige week kwam zijn ministerie weer in opspraak. Nieuwssite ZN.UA bracht nieuwe onthulling­en over de schimmige aanbestedi­ng van legerkledi­ng. Begin dit jaar was er al een schandaal over de veel te dure aankoop van voeding. “Reznikov heeft de misstanden nooit aangepakt. Dat kost hem nu zijn portefeuil­le”, zegt Kalenjoek. Dat betekent niet dat Reznikov zelf corrupt is. Dat ontkent hij ook ten stelligste. Hij blijft er ook bij dat hij de corruptie wel heeft aangepakt. Maar veel Oekraïners vertrouwde­n hem niet meer. Het geeft aan hoe gevoelig ze zijn geworden voor corruptie, zeker in het leger. “Gesjoemel met legermaalt­ijden of kleding, dat kan soldaten het leven kosten. Het Russische leger kan zich zoiets veroorlove­n. Wij niet.” Kalenjoek is tevreden dat Zelenski dit keer wel ingrijpt. “Het is een krachtig signaal dat hij de strijd tegen de corruptie ernstig neemt.”

Ook dat Zelenski Oemjerov nu voordraagt voor de post, is volgens Kalenjoek een krachtig signaal. Hij behoort niet tot de inner circle van de president, zat in het parlement zelfs in de oppositie. Het geeft aan dat Zelenski vooral kijkt naar verdienste­n. In de instelling die staatseige­ndommen verkoopt bouwde Oemjerov snel een stevige reputatie op. “Die instelling was berucht voor zijn corruptie. Maar Oemjarov schrikt er niet voor terug incompeten­te en corrupte managers te ontslaan. Hij doet wat Reznikov heeft nagelaten”, zegt Kalenjoek.

Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) liep maandagoch­tend lichte verwonding­en op bij een kop-staartbots­ing op de E314 richting Leuven. De aanrijding gebeurde ter hoogte van afrit 30 in Genk. Op dat moment was er sprake van filegolven waarbij het verkeer steeds moest vertragen. Een achterligg­ende chauffeur geraakte echter niet tijdig stil en reed de wagen van de minister langs achteren aan.

“De minister had na de aanrijding nek- en rugklachte­n”, legt haar woordvoerd­er Aidan Reinquin uit. Omdat er een vermoeden was dat Peeters een whiplash aan het ongeval overhield werd ze ter controle naar het ziekenhuis overgebrac­ht. “Ze hebben de nodige foto’s gemaakt waarna de minister naar huis mocht. Haar afspraken waarbij ze vandaag fysiek bij aanwezig zou zijn hebben we afgezegd. Dinsdag kijken we hoe het met haar gaat. Of ze meer rust nodig zal hebben kunnen we nog niet zeggen”, aldus Reinquin.

Een passagiers­ter uit het aanrijdend­e voertuig raakte eveneens gewond en moest voor verzorging naar het ziekenhuis.

Door het ongeval ontstond er een lange file. De brandweer moest voor signalisat­ie zorgen terwijl de federale wegpolitie de nodige vaststelli­ngen deed.

 ?? FOTO EPA ?? Oleksi Reznikov is bedankt voor bewezen diensten.
FOTO EPA Oleksi Reznikov is bedankt voor bewezen diensten.
 ?? FOTO TOM CORNILLE ??
FOTO TOM CORNILLE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium