Het Belang van Limburg

Europese Commissie herbekijkt beschermde status van wolf

De Europese Commissie vraagt aan alle overheden om gegevens van de wolvenpopu­laties binnen de EU door te spelen. Aan de hand van die data wordt bekeken of de wolf in Europa nog de hoogste beschermin­gsgraad nodig heeft.

- HASSELT Mireille Maes

In de meeste landen binnen de EU heeft de wolf de hoogste graad van beschermin­g. Een uitzonderi­ng kwam er voor gebieden waar de wolf het eind jaren 70 van de vorige eeuw al goed deed, zoals NoordSpanj­e, Slovakije, Polen, Estland, Letland en Litouwen. Daar mag de wolf dus nog worden bejaagd. Maar intussen doet de wolf het ook in andere EU-landen beter. Volgens commissiev­oorzitter Ursula von der Leyen laat de huidige Europese wetgeving al toe dat overheden actie kunnen ondernemen tegen de wolf. “Want de concentrat­ie van wolvenroed­els in sommige Europese regio’s is een reëel gevaar geworden voor het vee en mogelijk ook voor de mens. Ik dring er bij lokale en nationale autoriteit­en op aan om waar nodig actie te ondernemen”, reageert Von der Leyen.

Er is behoorlijk wat financieri­ng vanuit de EU voor maatregele­n om de wolf weg te houden. Ook de commissiev­oorzitter had haar landgoed in Nedersakse­n omheind. En toch werd haar 30-jarige pony Dolly daar een jaar geleden nog door een wolf doodgebete­n. Ze wil nu zoveel mogelijk gegevens verzamelen over de wolf in Europa en op basis daarvan te bekijken of de wolf nog een strikte beschermin­g nodig heeft.

Flexibel

Europees Parlements­lid Hilde Vautmans (Open Vld) vindt het een goede zaak dat de Europese Commissie gehoor geeft aan een resolutie - om de beschermde status van de wolf af te zwakken - die vorig jaar in november door het Europees Parlement werd gestemd. “Door beter te meten en te registrere­n, kunnen er ook betere maatregele­n worden genomen. Want intussen gaat het veel beter met de wolf in veel lidstaten. Dat de beschermen­de status wordt herbekeken, juich ik toe. Flexibele maatregele­n, lidstaat per lidstaat, zijn mijns inziens veel beter.” Vautmans roept alle “belanghebb­enden” op om gegevens te verzamelen en over te maken aan de Europese Commissie. “Want enkel met voldoende data uit voldoende lidstaten kan een objectieve evaluatie tot stand komen.” Ze benadrukt dat ze niet tegen de wolf is. “Maar de instandhou­ding van de wolf op pan-Europees niveau rechtvaard­igt een verlaging van de beschermin­gsstatus.”

Drempel

Henrik Schoukens, professor milieurech­t aan de UGent, denkt dat een downgradin­g van de beschermin­gsgraad van de wolf nog niet aan de orde is. “Omdat het Europese systeem zich daar minder voor leent. In de VS is het systeem flexibeler en komt een soort makkelijke­r op de lijst van beschermde dieren, en er weer af. Hier dus niet. Trouwens, de wolvenpopu­latie heeft in de meeste Europese lidstaten nog lang niet de drempel bereikt waarop we kunnen stellen dat het goed gaat. De beschermin­g is dus nog nodig.”

→ Alle geïnteress­eerde partijen kunnen voor 22 september 2023 actuele gegevens indienen via dit e-mailadres: EC-WOLFDATA-COLLECTION@ec.europa.eu.

 ?? FOTO IMAGEBROKE­R/RONALD WITTEK ??
FOTO IMAGEBROKE­R/RONALD WITTEK

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium