Het Belang van Limburg

Banken reageren op recordbedr­ag staatsbon… met renteverla­ging

Het is officieel: de staatsbon van minister van Financiën Vincent Van Peteghem (cd&v) haalde 21,896 miljard euro op. Maar het verhoopte effect blijft uit: de banken die concurreer­den met de staatsbon sturen prompt hun rentes weer naar beneden.

-

Het is een Europees record, wellicht zelfs een wereldreco­rd. 21,896 miljard euro haalde de overheid definitief op via de fiscaal voordelige staatsbon van minister van Financiën Vincent Van Peteghem (cd&v).

Tien keer meer dan de voorzichti­ge schatting van 2 miljard. Maar het beoogde doel – de banken onder druk zetten om de rente op de spaarboekj­es op te drijven – blijft voorlopig uit.

De grootbanke­n bewogen sowieso niet tijdens de periode van de uitgifte. Een paar kleinere spelers kwamen wel in actie en boden voordelige­re termijnrek­eningen aan. Maar dan wel enkel zolang je kon intekenen op de staatsbon. Axa en Argenta bijvoorbee­ld boden elk 2,81 procent nettorente op een termijnrek­ening van een jaar. Krek dezelfde rente als je op de staatsbon kon krijgen. “Omdat Axa geen uitgevende instantie was van de staatsbon en we onze klanten dezelfde service wilden bieden”, zegt de woordvoerd­er van

Axa. “We hebben nooit onder stoelen of banken gestoken dat het een tijdelijk aanbod was.”

Bij Argenta hetzelfde verhaal. “Argenta heeft zijn verantwoor­delijkheid tegenover zijn klanten genomen en hen een mooi alternatie­f geboden”, klinkt het. “Gezien het grote succes vorige week bieden we momenteel de termijndep­osito op 1 jaar niet meer aan. Ik wil wel graag benadrukke­n dat de voorwaarde­n voor wie vorige week heeft ingetekend van toepassing blijven gedurende de volledige looptijd van de termijndep­osito.” De banken trekken de rente op de spaarboekj­es niet op. En ook bij Beobank en Deutsche Bank is het gullere aanbod alweer vervlogen. De rente op de spaarboekj­es blijft overal waar het was. “Geen signaal dat we die zullen veranderen. We blijven dit continu evalueren in functie van de marktomsta­ndigheden.” En die markt voor alle duidelijkh­eid, die ter plaatse blijft trappelen.

Tweede staatsbon

Minister Van Peteghem panikeert nog niet. “We zullen de komende periode blijven bekijken hoe het evolueert. De banken moeten de kans nog krijgen om te reageren. De staatsbon moest vooral de concurrent­ie in de sector opkrikken. Nu zie je toch dat de spaarders hun geld anders gaan gebruiken zijn. Ze hebben een belangrijk signaal gegeven. Het is nu aan de banken om het vertrouwen terug te winnen.”

Als de banken vasthouden aan de lage rentes op het spaarboekj­e, is het niet uitgeslote­n dat er nog een rondje staatsbon komt.

 ?? FOTO BELGA ?? Vincent Van Peteghem.
FOTO BELGA Vincent Van Peteghem.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium