Het Belang van Limburg

“Zelfs de kleinste kermisattr­actie telt”

Je hebt achtbaanli­efhebbers en je hebt Jonas Casters (26) uit Oudsbergen. Na vijf jaar reizen kon de Oudsbergen­aar afgelopen weekend in Zweden achtbaan nummer zeshonderd van zijn lijstje vinken. “Nu wil ik zo snel mogelijk de kaap van duizend banen ronden

- OUDSBERGEN Ruben Steegen

Denemarken, Spanje, Engeland, Zweden, Frankrijk… Jonas Casters doorkruist­e de afgelopen jaren Europa met maar één doel voor ogen: in zo veel mogelijk achtbanen zitten. Afgelopen weekend steeg zijn ‘coaster counter’ (achtbaante­ller, nvdr.) naar zeshonderd. Een mijlpaal waarmee de Limburger zich in de top vijftig van Belgische achtbaanja­gers nestelt. “Jonathan, de Belgische nummer één, heeft er 1.500 dus ik heb nog wel een eindje te gaan”, vertelt de Limburger vanuit Londen, waar hij onderweg is naar – uiteraard – een pretpark. “Samen met een bevriende achtbaanfa­naat doorkruise­n we twee weken lang Europa.”

De trip bracht hen al langs Duitsland, Spanje, Zweden en nu dus Engeland. “Of we al veel toeristisc­he trekpleist­ers hebben bezocht? Veel pretparken ja”, lacht Jonas, die al van kindsbeen af is gebeten door het achtbaanvi­rus. “De sensatie, het ontwerp, de inkleding,… ik kan er allemaal zo van genieten. Als klein mannetje ging ik dolgraag met mijn ouders naar pretparken, maar het echte achtbaanja­gen is pas begonnen sinds ik werk. Plots was er budget om verder te reizen dan een Walibi, Plopsa of Bobbejaanl­and.”

Dubai

Al sinds 2019 houdt Jonas zijn achtbaante­ller minutieus bij. Daarnaast stampte hij een eigen website uit de grond waar hij als J.Coasters foto’s en filmpjes van ritjes deelt. Hoewel de Limburger vooral fan is van prachtige gethematis­eerde ritten, telt voor achtbaanja­gers maar één ding: de harde cijfers. “Iedereen wil zo veel mogelijk achtbanen afvinken. In België heb ik inmiddels elke achtbaan gedaan, ook die op kermissen. In Nederland ben ik bijna klaar en in Duitsland zit ik op zeventig procent. Ik ben zelfs al naar Dubai gereisd voor een paar mustdo’s.” In nauwelijks vijf jaar kon Jonas zo in al meer dan zeshonderd verschille­nde achtbanen kruipen. “Maar ik ben er nog lang niet. Wereldwijd zijn er bijna zesduizend coasters. Die worden netjes bijgehoude­n op gespeciali­seerde websites als Coaster Counter, waar je ook de tellers van andere fanaten kan volgen.”

Schaamrood op de wangen

Wie denkt dat Jonas van sensatie naar sensatie reist, komt bedrogen uit. “Ook hele kleine achtbaantj­es tellen. Dat betekent dus ook dat je af en toe met schaamrood op de wangen in zo’n kermisattr­actietje moet plaatsneme­n, als enige volwassene tussen een bende 6-jarigen (lacht).”

Jonas’ favoriete achtbaan is sinds kort Batman: Gotham City Escape, een gloednieuw­e attractie in het Spaanse park Warner Madrid. “In België is mijn favoriet de Kondaa in Walibi. Maar voor het echte werk moet je eigenlijk het vliegtuig op. Naar de Verenigde Staten, het mekka van de achtbanen. Ook in China en Japan zijn de voorbije jaren zeer indrukwekk­ende coasters opgetrokke­n.” Jonas’ meest bizarre achtbaaner­varing tot nu toe was een ritje in een obscuur, Duits familiepar­k. “Het karretje was veel te klein voor een volwassen man en je moest jezelf de heuvel optrekken met een touw. Niet bepaald de sensatie die je associeert met een ritje in een achtbaan, maar het telde wel.” De absolute nummer één in het wereldje is de Brit George, die inmiddels meer dan 3.100 unieke ritten achter zijn naam heeft staan. “Dat haal ik wellicht nooit, maar wie weet kan ik mij vroeg of laat wel tot Belgische nummer één kronen. Op korte termijn wil ik vooral zo snel mogelijk de kaap van duizend achtbanen ronden.” → Je kan Jonas’ achtbaanja­cht volgen op

Facebook en Instagram

 ?? FOTO JONAS CASTERS ?? Achtbaan nummer zeshonderd voor Jonas: Monster in het Zweedse pretpark Gröna Lund.
FOTO JONAS CASTERS Achtbaan nummer zeshonderd voor Jonas: Monster in het Zweedse pretpark Gröna Lund.
 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? De favoriete Belgische achtbaan van Jonas is de Kondaa in Walibi.
FOTO KAREL HEMERIJCKX De favoriete Belgische achtbaan van Jonas is de Kondaa in Walibi.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium