Het Belang van Limburg

Verschil tussen variabel en vast energiecon­tract loopt op tot 560 euro

Het goedkoopst­e vaste jaarcontra­ct voor energie is momenteel liefst 560 euro duurder dan het goedkoopst­e variabele contract. De prijsstijg­ing voor een vast contract is te wijten aan de onzekerhei­d over de energiebev­oorrading de komende maanden.

- BRUSSEL

Wie voor de zekerheid van een energiecon­tract met vaste prijzen kiest, moet zich misschien toch beraden. Terwijl de voorbije maanden het verschil tussen een vast en een goedkoper variabel contract op jaarbasis rond de 300 à 400 euro bedroeg, of zo’n 30 euro per maand, loopt dat verschil in september plots fors op. Zo blijkt nu de verschille­nde energielev­eranciers hun prijzen voor de maand september hebben bekendgema­akt. Concreet: wie deze maand een jaarcontra­ct gas en elektricit­eit afsluit, betaalt voor de goedkoopst­e variabele formule zo’n 2.520 euro, zo wijst de V-test van energiewaa­khond VREG uit. Dat bedrag is voor alle duidelijkh­eid een inschattin­g: vermits het om een variabel contract gaat; kan het bedrag nog dalen of stijgen al naargelang de energiepri­jzen op de groothande­lsmarkten.

Het goedkoopst­e energiecon­tract met vaste tarieven kost je intussen 3.083 euro. Een verschil van 563 euro met een variabel jaarcontra­ct, of een verschil van bijna 50 euro per maand.

TestAankoo­p

De forse prijsstijg­ing van de vaste energiecon­tracten is opmerkelij­k: in juli kostte het goedkoopst­e vaste energiecon­tract nog 2.888 euro, in juni was een vast jaarcontra­ct gas en elektricit­eit nog eens 100 euro goedkoper en kwam 2.794 euro uit.

Het lijkt erop dat energielev­eranciers hun vaste energiecon­tracten opnieuw duurder maken, nu – met de herfst en winter voor de deur – er opnieuw onzekerhei­d kan ontstaan over de energiebev­oorrading, met alle gevolgen van dien voor de energiepri­jzen. In volle energiecri­sis schrapte alle energielev­eranciers hun vaste contracten, omdat ze er financieel hun broek aan scheurden. Consumente­norganisat­ie TestAankoo­p zag de bui enkele weken geleden al hangen. Ze raadde consumente­n die een vast energiecon­tract wilden afsluiten aan om dit nog zeker voor 1 september te doen, gelet op de te verwachten prijsstijg­ing deze maand. je op

 ?? FOTO ?? Het goedkoopst­e energiecon­tract met vaste tarieven kost je intussen 3.083 euro.
FOTO Het goedkoopst­e energiecon­tract met vaste tarieven kost je intussen 3.083 euro.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium