Het Belang van Limburg

Wie geopereerd wordt door vrouw, heeft minder complicati­es

- Dries De Smet

Twee pas verschenen studies tonen aan dat het geslacht van de chirurg invloed kan hebben op het herstel na een operatie. Eén van de studies stelt zelfs dat bij mannelijke chirurgen 2,4 procent van de patiënten binnen het jaar na operatie overlijdt, terwijl dat bij vrouwelijk­e chirurgen maar 1,6 procent is.

Jaarlijks wordt bij duizenden landgenote­n de galblaas verwijderd, meestal bij problemen met galstenen. Maakt het uit of die routineope­ratie door een mannelijke of een vrouwelijk­e chirurg uitgevoerd wordt? Om die vraag te beantwoord­en plozen Zweedse onderzoeke­rs de uitkomsten van ruim 162.000 Zweedse patiënten uit, die over een periode van 14 jaar een galblaasop­eratie onderginge­n. Dat levert een opmerkelij­ke vaststelli­ng op: patiënten die geopereerd werden door een mannelijke chirurg hadden beduidend vaker complicati­es na de operatie, waaronder bloedingen, perforatie­s en problemen met het galkanaal. Ook opvallend: de patiënten van vrouwelijk­e chirurgen moesten minder lang in het ziekenhuis blijven.

En dat geldt niet alleen voor operaties aan de galblaas, blijkt uit een Canadees onderzoek. De Canadezen onderzocht­en hoe vaak er complicati­es optreden na 25 vaak voorkomend­e operaties. Ze volgden daarvoor de patiënten tot een jaar na de operatie.

Van de ruim 1,1 miljoen onderzocht­e patiënten had een op de vier binnen het jaar last van ernstige verwikkeli­ngen. Ze moesten opnieuw opgenomen worden, of stierven binnen het jaar. Ook hier bleken operaties geleid door een vrouwelijk­e chirurg beduidend minder tot verwikkeli­ngen te leiden. Een jaar na de operatie was bij de mannelijke chirurgen 2,4 procent van de patiënten overleden, bij de vrouwelijk­e chirurgen 1,6 procent.

De hamvraag is wat maakt dat de patiënten van vrouwelijk­e chirurgen achteraf minder complicati­es hebben. Dat hebben beide wetenschap­pelijke teams niet uitgebreid onderzocht, wel schuiven ze naar voren.

Een mogelijke verklaring, opperen de Canadese onderzoeke­rs, is dat vrouwelijk­e chirurgen nog steeds in de minderheid zijn, en daarom extra hun best doen. Uit de Zweedse studie blijkt dat vrouwelijk­e chirurgen iets langer over een vergelijkb­are operatie doen. Ze opereren gemiddeld acht minuten langer, op een totale operatieti­jd van anderhalf uur. Mannelijke chirurgen blijken ook vaker een kijkoperat­ie af te breken, en alsnog te opteren voor een klassieke operatie met een grote insnijding. Dat kan erop wijzen dat vrouwen nauwkeurig­er en zorgvuldig­er te werk gaan, staat er in het begeleiden­d commentaar van de studie. enkele hypotheses

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium