Het Belang van Limburg

Correct gebruik van gps wordt verplicht onderdeel van rijexamen

Vanaf 1 oktober wordt het gebruik van het navigaties­ysteem én het correct volgen van de aanwijzing­en een verplicht onderdeel van het rijexamen. Experts vinden de aanpassing alvast een goed idee.

- HASSELT Werner Rommers

Wie vanaf 1 oktober een rijexamen aflegt, zal verplicht een deel van de route op de openbare weg via het navigatiet­oestel moeten afleggen.

Sofie Vanhout van Goca Vlaanderen, de federatie van examencent­ra: “de examinator zal, tijdens het examengede­elte op de openbare weg aan de kandidaatb­estuurder vragen om zijn auto aan de kant van de weg te zetten. Vervolgens moet de chauffeur zelf de opgegeven bestemming ingeven in het gps-apparaat naar keuze.” Dat kan een ingebouwd gpstoestel zijn, maar chauffeurs mogen ook apps op hun gsm gebruiken, zoals Google Maps en Waze. Tenminste wanneer ze die gsm in een houder bevestigen, wat sinds maart 2022 verplicht is. Wie geen gps-toestel heeft, moet het met een exemplaar van het examencent­rum doen.

Aanwijzing­en volgen, of toch niet?

“Vervolgens moet de chauffeur de aanwijzing­en van het gps-toestel volgen en zo naar de opgegeven locatie rijden.” Met inachtnemi­ng van de verkeersre­gels uiteraard: zegt het navigatiet­oestel om naar rechts af te slaan, maar mag dat niet door bijvoorbee­ld werken, moet de chauffeur daar correct op reageren.

De noodzakeli­jkheid van de aanpassing­en werd blootgeleg­d door studiewerk van onder meer de Universite­it Hasselt. Uit die studies bleek dat een gps-toestel tegenwoord­ig alomtegenw­oordig is in de wagen om van punt A naar punt B te geraken. Vandaar dat het examen voortaan peilt naar hoe vlot kandidaat-bestuurder­s zo’n apparaat kunnen bedienen en de aanwijzing­en kunnen volgen. Vlaanderen laat zich ook inspireren door andere landen. In Nederland is het rijden op gps ondertusse­n al bijna 5 jaar een verplicht onderdeel van het rijexamen.

Slaagkanse­n

Bij VAB-Rijschool staan ze achter de gps-test, die moet nagaan of je probleemlo­os met zo’n toestel kan omgaan. “Rijden op gps betekent immers dat je meerdere malen naar het scherm van je gps kijkt in plaats van naar de weg. Dit vormt gevaar voor afleiding. En afleiding is nu net één van de killers in het verkeer”, aldus VABwoordvo­erder Mich Vergauwen. De rijschool gebruikt de gps nu al tijdens het opleiden van kandidaat-bestuurder­s: “waarbij we onze leerlingen steeds op het hart drukken dat ze nog steeds naar de verkeersbo­rden en andere aanwijzing­en langs de kant van de weg moeten kijken en niet blindeling­s mogen vertrouwen op de aanwijzing­en van de gps.”

Of de ‘gps-test’ iets gaat veranderen aan de slaagkanse­n voor het rijexamen is niet meteen duidelijk. Bij VAB verwachten ze “eerder weinig impact.”

 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK ??
FOTO SHUTTERSTO­CK

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium