Het Belang van Limburg

Vandersand­en lanceert gevelsteen die CO2 opeet

De Limburgse baksteenpr­oducent Vandersand­en brengt een gevelsteen op de markt die CO2 opslorpt. Momenteel investeert het bedrijf 25 miljoen euro in de bouw van de fabriek waar de steen wordt gefabricee­rd.

- BILZEN Guido Cloosterma­ns

De nieuwe gevelsteen komt in Nederland en België op de markt in het eerste kwartaal van 2024. Later volgen ook andere markten. De lancering van de gevelsteen is het orgelpunt van jarenlang onderzoeks- en ontwikkeli­ngswerk dat in gang werd gezet door Jean-Pierre Wuytack, de voormalige CEO van het Limburgse familiebed­rijf. De naam van de steen, Pirouette, was dan ook geen toevallige keuze. “We wilden een eerbetoon brengen aan onze voormalige CEO ‘Pirre’ Wuytack”, zegt CEO Rudi Peeters, “Een visionair man die de grondlegge­r en aanjager is geweest van deze baanbreken­de en duurzame innovatie. De naam is tevens een verwijzing naar de 360 graden-rotatie en staat voor de beweging naar een circulaire en CO2-neutrale wereld.”

Staalindus­trie

De CO2-negatieve gevelsteen is om verschille­nde redenen uniek. Hij wordt niet op convention­ele manier gebakken, maar gehard door de toevoeging van CO2 die afkomstig is van andere fabrieken.

Zo wordt het meest energie-intensieve onderdeel van de productie meteen geëliminee­rd. Via de zogenoemde carbonatat­ie-technologi­e wordt CO2 toegevoegd aan reststrome­n uit de staalindus­trie. Die permanente binding zorgt voor een harde kalksteena­chtige steen die voldoet aan de Europese norm voor keramische gevelstene­n.

De nieuwe gevelsteen is niet alleen CO2-neutraal, hij is ook CO2-negatief. Eén ton CO2-negatieve gevelstene­n neemt maar liefst 60 ton CO2 op bij het uitharden. Bovendien is de steen grotendeel­s een circulair product. Hij bestaat immers voor ruim 80 procent uit minerale reststrome­n uit de staalindus­trie, die dankzij de technologi­e van Vandersand­en niet langer op de afvalberg terechtkom­en, maar hergebruik­t worden tot een nieuw product. De nieuwe gevelsteen bestaat nog voor slechts 20 procent uit primaire grondstoff­en zoals zand, water en eventuele kleurstoff­en. Vandersand­en verkreeg eerder dit jaar een goedkeurin­g voor de bouw van een productie-eenheid. Het gaat daarbij om een ruimte waarin de bakstenen eerst hydraulisc­h geperst worden, waarna ze tot 30 uur in een CO2-kamer in CO2 worden gedrenkt en uitgehard. De productief­aciliteit heeft een capaciteit van 20 miljoen stenen per jaar en is uit te breiden naar 40 miljoen stenen. De nieuwe gevelsteen is geen duur nicheprodu­ct, maar de prijs zal vergelijkb­aar zijn met die van een convention­ele keramische baksteen, aldus Vandersand­en.

CO2-neutraal

De lancering van een CO2-negatieve gevelsteen past in de strategie ‘Together to Zero’ van Vandersand­en, die moet zorgen voor CO2neutral­iteit in 2050. De ontwikkeli­ng van de gevelsteen die CO2 opslorpt is misschien wel het meest opvallende project rond duurzaamhe­id, maar niet het enige. Zo investeerd­e het bedrijf in groene energie, onder meer in warmtekrac­htkoppelin­g, zonnepanel­en en een eigen windturbin­e. Met de ontwikkeli­ng van een smalle gevelsteen werd de CO2-uitstoot bij de productie aanzienlij­k verlaagd en er werden verschille­nde initiatiev­en genomen op het vlak van afvalbeper­king. Vandersand­en Steenfabri­eken telt 850 werknemers in negen productiel­ocaties. In 2021 realiseerd­e het bedrijf een omzet van 250 miljoen euro. Vandersand­en won eerder ook de award van Limburgse Ondernemer van het Jaar.

 ?? FOTO RR ?? CEO Rudi Peeters is maar wat fier over de nieuwe gevelsteen.
FOTO RR CEO Rudi Peeters is maar wat fier over de nieuwe gevelsteen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium