Het Belang van Limburg

Tieners riskeren celstraf voor zware agressie tegen buschauffe­ur

- RECHTBANK Shauni Deferm ONGEVALLEN

Twee 19-jarige jongemanne­n uit Heusden-Zolder riskeren celstraffe­n van 30 maanden en drie jaar voor de aanval op een buschauffe­ur van De Lijn in maart aan het station in Genk. Hij kreeg rake klappen en stampen na een discussie over een elektronis­che sigaret die een van de tieners bij zich droeg.

Buschauffe­ur Philip V. stopte op 22 maart rond 19 uur aan het station in Genk om reizigers op te pikken. Toen de twee 19-jarige mannen M.A. en C.T. opstapten, ontstond er een discussie over de elektronis­che sigaret die M.A. bij zich had. De chauffeur wees hem erop dat vapen niet toegelaten was op de bus, waardoor de situatie uit de hand liep.

De jongeman was het niet eens met de buschauffe­ur, spuwde hem in het gezicht en liep de bus uit. “De chauffeur ging de tiener achterna om verhaal te halen. Toen hij uit de bus wilde stappen, kreeg hij van de tweede 19-jarige een duw in de rug, waardoor het slachtoffe­r uit de bus en op het perron viel”, aldus de openbare aanklager.

4, 5, 6 of 10 slagen?

M.A. heeft de buschauffe­ur die op de grond lag volgens de procureur vervolgens zware stampen en slagen gegeven. “Uw vriend sprak over zeker tien slagen”, aldus de rechter. M.A. ontkende dat. “Misschien waren het er vier of vijf. Maximaal zes. Maar ik heb enorm veel spijt en ik heb een gronog

Twee auto’s zijn gisteren rond 10.45 uur gebotst op de Diesterste­enweg in Paal. Een 74-jarige man uit Lanaken werd ter plaatse verzorgd. Hij raakte lichtgewon­d.

Een 43-jarige vrouw uit Ham is zondagavon­d gewond geraakt bij een ongeval in de Kerkhofstr­aat in Oostham. Rond 22 uur botsten daar twee auto’s.

In de Spilstraat in Neeroetere­n is gisteren rond 13 uur een fietsster gevallen. De 47-jarige vrouw werd naar het ziekenhuis gebracht.

Twee auto’s zijn gisteren rond 15 uur op de Schoterweg gebotst. Een 39-jarige Looise raakte gewond.

Carine V. (53) uit Zonhoven en Celine B. (29) uit Genk zijn gisteren lichtgewon­d geraakt bij een ongeval in de Beverzakst­raat. te fout gemaakt. Ik voelde me uitgedaagd omdat de buschauffe­ur me uitlachte en me imiteerde. Maar uiteindeli­jk maakt dat niet uit. Wat ik gedaan heb, is volledig mijn fout.”

De twee tieners sloegen na de aanval op de vlucht, maar konden door verklaring­en van medepassag­iers en de camerabeel­den aan het station geïdentifi­ceerd worden. De buschauffe­ur was er erg aan toe en is nog altijd arbeidsong­eschikt. Zijn advocate, Véronique Cohen, vraagt 1 euro provisione­el en de aanstellin­g van een deskundige om de verwonding­en te onderzoeke­n en de schade vast te stellen.

Samen uit, samen thuis

De 19-jarige M.A., die al in meerdere dossiers rond agressie werd genoemd, riskeert ondanks zijn blanco strafblad 3 jaar cel en een boete van 1.600 euro. Zijn advocaat, meester Tom Van Overbeke, vraagt om een zware werkstraf op te leggen en hem de kans te geven iets terug te doen voor de maatschapp­ij. “De feiten zijn absoluut verwerpeli­jk, maar ze waren niet op die manier gebeurd als de andere beklaagde de chauffeur niet uit de bus, recht in de armen van mijn cliënt had geduwd. Dan was het niet tot een fysiek gevecht gekomen. Mijn cliënt wil zijn verantwoor­delijkheid nemen, maar het is wel samen uit, samen thuis.” Daarmee verwijst Van Overbeke naar de ontkennend­e houding van de tweede verdachte. Zijn advocaat, meester Kristof Driesen, vraagt de vrijspraak en ontkent, ondanks de verklaring­en van getuigen en de buschauffe­ur zelf, dat C.T. een duw in de rug van het slachtoffe­r gaf. “Niemand heeft echt gezien dat mijn cliënt geduwd heeft. Dat wordt alleen veronderst­eld.”

De procureur is wel overtuigd van het aandeel van C.T. en vraagt 30 maanden cel en een boete van 1.600 euro.

Vonnis op 2 oktober.

 ?? FOTO CHRIS NELIS ?? Het incident gebeurde in maart aan het station in Genk.
FOTO CHRIS NELIS Het incident gebeurde in maart aan het station in Genk.
 ?? FOTO RR ?? Buschauffe­ur Philip V. is nog altijd arbeidsong­eschikt.
FOTO RR Buschauffe­ur Philip V. is nog altijd arbeidsong­eschikt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium