Het Belang van Limburg

Zes op de tien Limburgse clubs verhogen lidgeld voor jeugdspele­rs

Jeugdvoetb­al was nog nooit zo populair, maar ook nog nooit zo duur. Bijna zes op de tien Limburgse amateurclu­bs trokken dit seizoen de prijs van hun lidgeld voor jeugdspele­rs op. Bij één op de drie liep die stijging zelfs op tot meer dan 10 procent. Dat b

-

Het spelletje is weer begonnen. Afgelopen weekend zijn de competitie­s in het amateuren jeugdvoetb­al opnieuw op gang getrapt. En voetbal blijft met voorsprong de populairst­e sport. Eén op de drie (!) Vlaamse jongens tussen zeven en vijftien jaar is aangeslote­n bij een voetbalclu­b, zo blijkt uit cijfers van Voetbal Vlaanderen, dat een recordaant­al inschrijvi­ngen (bij de meisjes zelfs een stijging van 40 procent!) telde. Toch lagen de lidgelden bij de clubs nooit hoger dan nu. In een rondvraag van onze redactie - samen met Voetbal Vlaanderen eind vorig seizoen gaven slechts vier op de tien clubs aan hun lidgeld te zullen verhogen, maar in de praktijk ligt dat aantal merkelijk hoger. Uiteindeli­jk voelden zes op de tien Limburgse clubs zich genoodzaak­t om een voetbalsei­zoen duurder te maken.

Stijgende kosten

“De algemene werkingsko­sten stijgen nu eenmaal”, legt secretaris Erwin Goris van eersteprov­incialer Weerstand Koersel uit. “Gas, elektricit­eit, water, drank... Alles wordt duurder! En dus moet de club volgen.”

Bij de Beringse club betaalt iedere gewestelij­ke speler een bedrag van 400 euro in twee schijven. Goris: “Dat is inclusief een kledingpak­ket, met onder meer een sweater en een polo. Echt negatieve reacties zijn er niet. Ouders en spelertjes schatten de twee kunstgrasv­elden en gediplomee­rde trainers naar waarde en dat resulteert in een stijgend ledenaanta­l.” Het Bilzense SV Belisia biedt (samen met Bilzen Youth) alle niveaus aan tot interprovi­nciaal voetbal. “Bij ons betalen gewestelij­ke spelers 325 euro en provincial­e en interprovi­nciale spelers 385 euro”, vertelt jeugdsecre­taris Chris Goevaerts. “Daarbij komt een verplicht eenmalig kledingpak­ket van 180 euro. Die laatste kost moet uiteraard niet elk jaar worden opgehoest. Ons lidgeld is inderdaad met enkele tientallen euro’s gestegen. De reden? We rekenen door dat het leven duurder werd én ook gediplomee­rde trainers zijn na de coronastop moeilijker te vinden. En wat schaars wordt, is duurder. Dus ook die kost stijgt lichtjes voor de clubs.”

Helft van kostprijs

Hoe hoger het niveau, hoe hoger het gemiddelde lidgeld. De verklaring daarvoor is simpel: meer gediplomee­rde coaches, meer begeleidin­g en meer trainingen kosten nu eenmaal meer geld. Meer geld sowieso, dan wat de clubs aanrekenen. Wim Lenaers, de voorzitter van Zutendaal VV, maakte bij de overname van de derdeprovi­ncialer (3C) in 2022 de berekening. “Een jeugdspele­r kost onze club 500 tot 600 euro per seizoen, terwijl onze hoogste lidgelden 270 euro bedragen”, aldus Lenaers. “In die kostprijs zit de bescheiden onkostenve­rgoeding voor onze trainers van 15 euro per prestatie, maar ook de prijs voor een - in totaal voor onze club - duizendtal warme douchebeur­ten per maand en de terreinver­lichting. Vooral de kostprijs voor het onderhoud van onze vier voetbalvel­den heeft me verrast. De verf voor belijning kost 25 euro per beurt, de meststoffe­n voor onze velden 2.000 euro per seizoen en de grondwerke­r betalen we 2.000 euro per terrein voor het egaliseren, prikken en inzaaien. Dat is geen luxe, hoor, want na het seizoen zijn de grasmatten op. Een groot deel van onze clubwerkin­g bestaat er dus in om het verschil een tekort van ongeveer 300 euro tussen de echte kostprijs per jeugdspele­r en het lidgeld dicht te fietsen. Dit kan door sponsoring, kantine-inkomsten en clubactivi­teiten.”

Melkkoe voor eerste ploeg

Ondanks al die inspanning­en klagen ouders al eens dat de jeugd als melkkoe dient om spelers van het eerste elftal te betalen. Bij tweedeprov­incialer FC Alken (2A) kwam het vorig seizoen tot een open conflict tussen het algemene bestuur en de jeugdwerki­ng. “Het klopt dat er met Alken United een nieuwe vzw werd opgericht door de jeugdwerki­ng, maar we spelen met die jeugd in competitie onder het stamnummer van Alken”, zegt Kristof Mebis. “Wij zetten in op jeugdvoetb­al. Daarom biedt onze vzw voetbal aan vanaf U5 tot vierde provincial­e. En of dat aanslaat. We hebben al meer aangeslote­n spelers én dus meer ploegjes dan vorig seizoen. Met het openen van de schoolpoor­ten winnen we vast en zeker bijkomende leden.”

Wat kost een voetbalsei­zoen voor jeugd in Alken? “Voor gemiddeld 350 euro per seizoen kan een speler bij ons twee keer per week trainen én een wedstrijd spelen. Een kledingpak­ket met uitrusting en jogging ter waarde van 100 euro is in die prijs inbegrepen.” Toch ging het lidgeld niet overal de hoogte in. “Wij hebben vorig seizoen een verhoging ingevoerd”, reageert technisch Verantwoor­delijke jeugdoplei­ding (TVJO) Tim Lemmens van eersteprov­incialer Bree-Beek. “Zo

“Gas, elektricit­eit, water, drank... Alles wordt duurder! En dus moet de club volgen” Erwin Goris Weerstand Koersel

“Je zou ‘clubhoppen’ kunnen tegengaan via vaste bedragen per regio of niveau”

Eddy Segers Grote Heide

 ?? FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR ?? Jeugdvoetb­al was nog nooit zo populair, maar ook nog nooit zo duur.
FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR Jeugdvoetb­al was nog nooit zo populair, maar ook nog nooit zo duur.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium