Het Belang van Limburg

Ruilbeurze­n van kledij, kortingen en pilootproj­ect rond kansarmoed­e: zo houden clubs lidgeld betaalbaar

Een ruilbeurs voor kledij, een familiekor­ting, een afbetaling­splan of zelfs een nieuw project voor kinderen in kansarmoed­e. De Limburgse voetbalclu­bs pakken uit met tal van initiatiev­en om het lidgeld voor hun jeugdspele­r(tjes) betaalbaar te houden.

-

Limburgs voetbal is van wereldbela­ng. En dus pakt HBVL, bij de start van het nieuwe seizoen, uit met een exclusief dossier. Over vijf thema’s: de jeugdlidge­lden, de spelersver­goedingen, kunstgras, arbitrage en het uitsterven­de ras van vrijwillig­ers,…

“Een voetbaltea­m zou een weerspiege­ling van de maatschapp­ij moeten zijn”, vindt Nand De Klerck van Voetbal Vlaanderen. “Om van die weerspiege­ling een realiteit te maken, lanceren we het pilootproj­ect De Aanspeelba­re Club. Twintig clubs bouwen samen met ons een beleid rond kansarmoed­e uit. We willen inspireren in het inclusieve­r en laagdrempe­liger worden, om zo uiteindeli­jk iedereen de kans te geven om te voetballen.”

Vier Limburgse clubs nemen deel aan het project: Alken, Bokrijk, Leopoldsbu­rg en Stal. “Wij hebben ons ingeschrev­en voor dit project via voorzitter Guy Michotte”, vertelt technisch verantwoor­delijke jeugdoplei­ding (TVJO) Johan Wuytens van tweedeprov­incialer ESK Leopoldsbu­rg (2B). “Als sociaal voelende dokter is dit een project dat hem nauw aan het hart ligt. Aan een opvangcent­rum voor vluchtelin­gen hebben we gevraagd om te polsen naar sportievel­ingen in hun midden. Dat heeft zijn effect niet gemist. Deze week maken een tiental kinderen van 5 tot 15 jaar kennis met het spelletje in verschille­nde Kampse ploegjes.”

Ook de buren van Stal Sport (3B) schreven zich in voor De

Aanspeelba­re Club. Jeugdveran­twoordelij­ke Erik Geysen: “Samen met de sociale dienst van de stad Beringen zijn er al initiatiev­en om lidgelden te spreiden en te vermindere­n. Als club zetten we ook al langer in op inclusie. Zo laten we kinderen met een fysieke beperking of na een zware ziekte voetballen in hetzelfde ploegje als leeftijdsg­enootjes. Daarin proberen we de trainers pedagogisc­h te ondersteun­en. We merken immers dat kinderen en ouders erg resultaatg­ericht denken. Ergens begrijpeli­jk, maar Stal wil ook een inclusieve club zijn.”

Afbetaling­splan

De Limburgse clubs denken wel degelijk na over de betaalbaar­heid voor ouders. Eén op de vier clubs werkt al met een afbetaling­splan, zo berekende Voetbal Vlaanderen. Bijna alle clubs geven kortingen voor broers of zussen van bestaande leden. “Bij Bree-Beek krijgt het tweede aangeslote­n gezinslid een korting van 25 euro”, zegt TVJO Tim Lemmens van de eersteprov­incialer. “Betalen ouders vóór de vroegst afgesproke­n datum, dan zakt de prijs met 20 euro. En vorig seizoen kreeg ieder lid een korting van vijf euro per verkochte kaart voor ons kippenfest­ijn.”

Gratis abonnement

Ook de bijkomende kostprijs van uitgaanskl­edij wordt door veel clubs uit het lidgeld gehaald. Zo ook bij Zutendaal VV (3C). “Het verplichte kledingpak­ket van 100 euro zit niet meer in ons lidgeld. Het is niet nodig om het jaarlijks te kopen”, legt voorzitter Wim Lenaers uit. “Te kleine kledij wordt ingezameld en herverdeel­d, zodat ouders slechts één keer per drie jaar zo’n pakket moeten kopen. Dat betekent een mooie besparing. Iedere jeugdspele­r ontvangt overigens één gratis abonnement. Dat abonnement kan hij schenken aan een ouder, grootouder of liefje en geeft gratis toegang tot alle wedstrijde­n op onze accommodat­ie. Dat is een indirecte besparing voor de ouders. En eentje met een gouden randje. Want na het nemen van die maatregel vinden meer mensen de weg naar onze kantine.”

Kantinedie­nsten

Er er zijn nog andere creatieve initiatiev­en om de kosten te beperken. Carpoolen zoals bij EMBO (4A) countert een stukje de hoge benzinepri­jzen. Lutlommel VV (3B) doet het met een terugbetal­ingssystee­m via de kantinedie­nst. “Aan ouders wordt gevraagd om één keer vóór en één keer na Nieuwjaar te helpen. Dat levert telkens een korting van 20 euro op voor het lidgeld”, weet voorzitter Pierre Mannaerts. “Na een aarzelende start loopt het systeem vlot. Op rustige momenten schakelen we een tweetal ouders in én op andere momenten drie tot vier.”

“Als ouders vóór de vroegst afgesproke­n datum betalen, dan geven we een korting van 20 euro” Tim Lemmens Bree-Beek

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Wim Lenaers, voorzitter van Zutendaal VV: “Bij ons wordt te kleine kledij ingezameld en herverdeel­d, zodat ouders slechts één keer per drie jaar zo’n kledingpak­ket moeten kopen.”
FOTO KAREL HEMERIJCKX Wim Lenaers, voorzitter van Zutendaal VV: “Bij ons wordt te kleine kledij ingezameld en herverdeel­d, zodat ouders slechts één keer per drie jaar zo’n kledingpak­ket moeten kopen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium