Het Belang van Limburg

“Zeqiri is een complete en slimme spits”

Niet Paul Onuachu, maar Andi Zeqiri wordt de nieuwe spits van KRC Genk. De transfer van de 24-jarige Zwitser was maandagavo­nd laat op enkele details na rond. “Andi is een slimme en complete aanvaller”, zegt landgenoot en maatje Bastien Toma.

- Tom Mas

Andi Zeqiri heet een veelzijdig­e spits te zijn en komt over van Premier League-club Brighton & Hove Albion. Hij kon zich bij The Seagulls, die hem in 2020 overnamen van het Zwitserse Lausanne, nooit volledig doorzetten en scoorde één keer in dertien wedstrijde­n.

De achtvoudig­e Zwitserse internatio­nal, die ook de Kosovaarse nationalit­eit heeft en als tiener zelfs een jaartje de kleuren van Juventus verdedigde, werd de voorbije seizoenen uitgeleend aan Augsburg en Basel. Bij die laatste club trof hij vorig seizoen 18 keer raak in 50 wedstrijde­n en haalde hij zelfs de halve finales van de Conference League. Daarin was het Italiaanse Fiorentina, binnenkort ook tegenstand­er van KRC Genk in de groepsfase van diezelfde Conference League, over twee wedstrijde­n te sterk. Maandagavo­nd laat, op de avond van de deadline voor het indienen van de officiële UEFA-lijst voor de Conference League, zag het ernaar uit dat de transfer van Zeqiri tijdig afgerond zou raken zodat de spits speelgerec­htigd is in Europa.

Straf schot

Zeqiri vindt in Genk met Bastien Toma een vriend en landgenoot terug. Toma zit op een zijspoor in de Cegeka Arena en speelde vorig seizoen zijn wedstrijde­n voor Jong Genk, maar is toch blij met de komst van zijn maatje. “Ik ken Andi al lang, hij is een goede vriend van mij”, zegt de middenveld­er, die maar twee dagen jonger is dan de nieuwe Genkse spits. “We hebben samen alle nationale jeugdreeks­en doorlopen, dus ik heb vaak met hem samengespe­eld. Wat voor een speler hij is? Ik vind hem een heel complete spits. Hij heeft een goede linkervoet, een straf schot en voelt perfect aan wanneer hij een loopactie moet maken. Daarnaast is hij een harde werker en draagt hij ook verdedigen­d meer dan zijn steentje bij. Hij zal ook goed liggen bij zijn ploegmaats, want Andi is een heel leuke jongen. Hij houdt van mopjes, maar weet ook wanneer hij serieus moet zijn.” Volgens Toma gaat Genk veel plezier beleven aan Zeqiri. “Ik ben ervan overtuigd dat hij hier succesvol zal zijn”, klinkt het. “De offensieve speelstijl van deze club ligt hem enorm. Of we elkaar gesproken hebben voor zijn keuze voor Genk? Ja, we hebben ook hetzelfde management dus we horen elkaar geregeld.”

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium