Het Belang van Limburg

Van Aert piloteert Kooij opnieuw naar ritwinst

- TOUR OF BRITAIN Vincent Van Genechten

‘Eentje is geentje’, moeten ze bij Jumbo-Visma gedacht hebben. Na de eerste etappe won Olav Kooij (21) dan ook de tweede rit in de Tour of Britain. En opnieuw trok Wout van Aert (28) de sprint aan en vierde hij mee op de finishlijn. Onze landgenoot finishte nu als derde, na Danny van Poppel.

In de korte tweede etappe van amper 109 kilometer in Wrexham koos de Belg Abram Stockman voor de vroege vlucht, samen met de Britten Jacob Scott en Finn Crockett en de Zuid-Afrikaan Callum Ormiston. Daags na het een-tweetje van Olav Kooij en zijn sprintlood­s Wout van Aert op de openingsda­g knapte Jumbo-Visma opnieuw het gros van het achtervolg­ingswerk op in het peloton. Dertien kilometer voor de finish zat de ontsnappin­g van Stockman en co. erop.

Net voor het ingaan van de slotkilome­ter werd het peloton opgeschrik­t door een spectacula­ire valpartij in de voorbereid­ing op de massasprin­t. Het zorgde voor een breukje voorin het peloton, maar de sprinttrei­n van Jumbo-Visma liet zich niet verrassen. Van Aert trok in de technische, smalle slotfase meesterlij­k de sprint aan voor zijn jonge ploeggenoo­t Kooij, die het vlot afmaakte met zijn tweede ritzege op rij en een nieuwe leiderstru­i. De Nederlande­r Danny van Poppel werd tweede. Van Aert bleef sprinten en werd nog derde, samen met Kooij juichend. Van Aert blijft ook tweede in de stand.

Lelijke crash

“Het was een korte rit”, blikte Kooij terug. “Na gisteren waren alle ploegen naar ons aan het kijken om de vlucht onder controle te houden. Daar gebruikten we twee jongens voor. Het ging nadien best snel naar de laatste drie kilometer. Een beetje bergaf, met wat bochten. Daar gebeurde nog een lelijke crash met iemand van DSM. We gingen van links naar rechts en kwamen dicht bij de afsluiting.”

In een smalle, technische slotfase zette Van Aert zijn snelle ploegmaat nadien meesterlij­k af voor de sprint. “We wisten na de verkenning dat de positie bij het ingaan van de slotkilome­ter cruciaal zou zijn”, aldus Kooij. “En daarin slaagden we. Wout ging aan op het stuk dat licht omhoog liep. Dan weet je dat iedereen afziet. Ik moest enkel nog het laatste stukje aangaan.” Dinsdag wacht de sprinters opnieuw een kans in de Tour of Britain. “Maar dat moeten we nog bekijken”, houdt Kooij de druk af. “De ploegmaats hebben twee dagen op rij hard gewerkt. Als we zo blijven doorgaan, wordt het nog een lange, zware week. We zien wel wat de tactiek wordt de komende dagen.”

“Als Wout aangaat, weet je dat iedereen afziet” Olav Kooij

UITSLAG: 1. Olav Kooij (Ned/Jumbo - Visma) 109,9 km in 2u22’51” (gem.: 46.16 km/u); 2. Danny van Poppel (Ned) z.t.; 3. Wout van Aert; 4. Sam Bennett (Ier); 5. Max Kanter (Dui)

STAND: 1. Olav Kooij (Ned/Jumbo - Visma) 6u13’53”; 2. Wout van Aert; 3. Sam Bennett (Ier); 4. Max Kanter (Dui); 5. Danny van Poppel (Ned)

 ?? FOTO AP ?? Alweer feest bij Jumbo-Visma. Wout van Aert (rechts) hielp zijn ploegmakke­r Olav Kooij aan een tweede ritwinst op rij.
FOTO AP Alweer feest bij Jumbo-Visma. Wout van Aert (rechts) hielp zijn ploegmakke­r Olav Kooij aan een tweede ritwinst op rij.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium