Het Belang van Limburg

Auto van overleden man op oprit in de prak gereden

“Maar trajectcon­trole fotografee­rt blijkbaar niet elke auto die passeert.”

- Mireille Maes

Maurice Kessler uit Rekem is op zoek naar de bestuurder die zaterdagav­ond op zijn oprit de auto van zijn vriendin aanreed en vluchtmisd­rijf pleegde. De man dacht even dat de zaak dankzij de camera’s op de Heirbaan snel zou worden opgelost.

Ongehoord vindt Maurice Kessler het, wat er zich vrijdagavo­nd voor zijn huis op de Heirbaan afspeelde. “Ineens hoorden we een harde klap. Het was toen ongeveer 22 uur. Ik keek uit het raam en zag een zwarte lichte bestelwage­n, type Berlingo, op de oprit staan. Hij was tegen de 13 jaar oude auto van mijn vriendin gereden toen de bestuurder rechtsomke­er wilde maken. De wagen was vol in de flank geraakt. Ik riep nog: ‘Wacht even’. Maar voor ik buiten was, reed de chauffeur alweer verder. De buren hadden het ook gezien. Een paar honderd meter verderop stopte de bestuurder nog even, om dan weg te rijden.”

Alleen snelheid

Kessler belde meteen de politie. Hij was er gerust in dat de auto snel zou worden gevonden dankzij de trajectcon­trole in de straat. “Niet dus. Want nu blijkt dat het systeem niet zomaar foto’s neemt van alle auto’s die hier passeren.” Klopt, zeggen ze bij de politie. “Deze camera’s hebben als finaliteit snelheid. Alleen de gegevens van de auto’s die te snel rijden worden bewaard”, zeggen ze bij de politiezon­e Lanaken-Maasmechel­en. Dat wil zeggen dat er niet gefilmd wordt. Pas wanneer er ook een ANPR-camera actief is, kunnen de beelden ook voor andere doeleinden gebruikt worden.

Emotioneel

“Voor mij is dat nieuw”, zegt Kessler. “En in deze zaak is dat ook bijzonder jammer. De schade aan de auto is veel groter dan de waarde van de 13 jaar oude wagen.

Maar mijn vriendin Lieve wil hem per se laten herstellen. Voor haar heeft de auto een grote emotionele waarde. Het was de wagen van haar overleden echtgenoot. Daarom vraag ik nog eens beleefd aan de bestuurder van de bewuste bestelwage­n om zich te melden bij de politie. We zijn helemaal niet boos. Maar het is toch niet meer dan fatsoenlij­k dat je je gegevens achterlaat bij zo’n ongeval? De auto van die persoon is trouwens ook beschadigd. Het kan niet anders. Wie weet komen we hem zo wel op het spoor.”

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Maurice Kessler met dochter Charlotte voor de BMW van zijn vriendin.
FOTO TOM PALMAERS Maurice Kessler met dochter Charlotte voor de BMW van zijn vriendin.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium