Het Belang van Limburg

Automobili­sten kunnen geen kant meer op aan Sint-Jansplein

Flink wat autobestuu­rders hebben gisterocht­end gevloekt toen ze op het Hasseltse Sint-Jansplein schaakmat gezet werden. Afgesloten en doodlopend­e straten en een verboden rijrichtin­g zorgden ervoor ze op het kruispunt van de Kapermolen­straat en de Congostr

- Dirk Jacobs

De situatie even schetsen: op die plek kan je het Sint-Jansplein met de auto alleen bereiken vanuit de richting van de oude brandweerk­azerne. Normaal kan je dan als je het pleintje gepasseerd bent drie richtingen uit. Via de Kapermolen­straat naar de Boudewijnl­aan, maar daar wordt gewerkt en dus loopt die optie dood. Rechtdoor richting Dusartplei­n en kleine ring is een tweede optie, maar ook daar staat een bord dat een doodlopend­e straat aangeeft. In die straat wordt gewerkt aan nutsleidin­gen en daarvoor zijn de stoepen opgebroken. En dus is de versmalde rijbaan er tijdelijk alleen toegankeli­jk voor zwakke weggebruik­ers.

Drosrock

De laatste mogelijkhe­id is om via het andere deel van de Kapermolen­straat langs het Sint-Jansplein weg te rijden richting café Drossaerd, om daar voor de deur rechtsaf richting Maastricht­ersteenweg of linksaf verder via het basketveld­je te gaan. Maar ook die optie stond gisteren afgezet met een hek. Dat stond daar voor de opkuis van Drosrock, het tweedaagse festival dat café Den Drossaerd afgelopen weekend erg succesvol organiseer­de. Maar ook die laatste optie kon dus niet. En rechtsomke­er maken in de Congostraa­t en terug richting Willekensm­olenstraat afdruipen, kon ook al niet omdat chauffeurs dan meteen op een verbodsbor­d botsten.

Wijzende vingers

“Ik heb dat toch gedaan, op dat kruispunt kamperen was geen optie”, lacht thuisverpl­eegster Carine Cremers, een van de passanten. “Met heel veel boze blikken en wijzende vingers dat dit niet mocht. Die mensen kwamen uiteraard 100 meter verder in dezelfde situatie terecht...”

“We zijn op de hoogte gebracht. Eerlijk? Dat was door het filmpje dat op sociale media gepost werd”, klinkt het op het kabinet van mobiliteit­sschepen Marc Schepers (RoodGroen+). “We hebben er onmiddelli­jk iemand langsgestu­urd, maar toen was het hek van Drosrock al verplaatst. Wellicht hebben die mensen ingezien dat er door hun hek een probleem was ontstaan.”

Snelheidsc­ontroles en trajectcon­troles zijn het gesprekson­derwerp op sociale media. Maar je kan er niet om heen dat er op de verbinding­sweg van Gruitrode naar Plokroy, in de Ophovenstr­aat en de Dampstraat meermaals zware ongevallen gebeuren, ook met dodelijk gevolg. Dus moet de snelheid er naar beneden en daarom komen er camera’s en een snelheidsb­eperking tot 50 km/u. De borden staan er ondertusse­n al en de installati­e van de camera’s is binnen afzienbare tijd een feit.

Een Oudsbergen­aar plaatste alvast een verklarend bordje onder het verkeersbo­rd. Speciaal voor de hardrijder­s en in het dialect: Fieftig, voor die geen cijfers kennen. Duidelijke­r kan het niet.

“Ik kreeg veel boze blikken en wijzende vingers. Maar die mensen kwamen 100 meter verder in dezelfde situatie terecht...” Carine Cremers passant

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? Automobili­sten die hier gisteren passeerden, konden geen kant meer op door hekken of verbodsbor­den.
FOTO SERGE MINTEN Automobili­sten die hier gisteren passeerden, konden geen kant meer op door hekken of verbodsbor­den.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium