Het Belang van Limburg

Camera’s en ambassadeu­rs voor veiligere schoolomge­ving in Bret

Aan de Onze-Lieve-Vrouw van Fatimakerk in Bret zijn twee camera’s geïnstalle­erd en aan ’t Koffiekoek­je nog eentje. Die moeten de schoolomge­ving veiliger maken. Binnen de schoolmure­n worden ook ambassadeu­rs ingezet.

- Chris Nelis

Het zijn enkele van de maatregele­n die de stad Genk nam in samenwerki­ng met veertien partners om de veiligheid in scholencam­pus Bret te verbeteren. “Dagelijks passeren er bijna 6.000 leerlingen op quasi hetzelfde tijdstip”, zegt burgemeest­er Wim Dries (cd&v). “Bovendien stijgt het aantal inschrijvi­ngen nog altijd. We juichen dat toe, maar zo’n grote hoeveelhei­d jongeren samen in een korte tijdspanne brengt soms ook spanningen met zich mee. De gemoederen kunnen oplopen en dat leidt soms tot ongepast gedrag. Daar willen we een eind aan maken. Dat is ook de reden waarom er twee camera’s geïnstalle­erd zijn aan de kerk van Bret aan de

Weg naar As en eentje aan ’t Koffiekoek­je op de Collegelaa­n.” Ook worden er bijkomende verbinding­smedewerke­rs, gemeenscha­pswachten, zorgleerkr­achten en agenten in en rond de scholen ingezet om conflicten te voorkomen. Daarnaast worden net als in de bibliothee­k ambassadeu­rs aangesteld. “Dat zijn jongeren die hun verantwoor­delijkheid willen nemen en andere jongeren zullen aanspreken bij ongepast gedrag. Zij streven mee naar een respectvol­le samenlevin­g binnen de schoolmure­n”, gaat schepen van Talentontw­ikkeling Anniek Nagels (cd&v) verder. “Samen met de scholen gaan we op zoek naar zulke ambassadeu­rs. We coachen hen daarin en brengen hen ook in contact met leerkracht­en en medeleerli­ngen. We hopen vooral het onderlinge respect te vergroten. Het gaat om een proefproje­ct dat geëvalueer­d wordt. Ook hier werken we samen met al onze partners. Het is ook belangrijk dat een goede klassfeer gevrijwaar­d wordt. De kans is groter dat een leerling op straat gaat zwerven als hij of zij zich niet goed voelt in de klas. Ook op dat vlak zijn we samen met onze partners aan het werken.”

 ?? FOTO CHRIS NELIS ?? Twee camera’s aan de kerk aan de Weg naar As en eentje op de Collegelaa­n moeten leiden tot een veiligere schoolomge­ving in Bret.
FOTO CHRIS NELIS Twee camera’s aan de kerk aan de Weg naar As en eentje op de Collegelaa­n moeten leiden tot een veiligere schoolomge­ving in Bret.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium