Het Belang van Limburg

Digipunten helpen ouderen op weg met smartphone en internet

Bilzense senioren die hulp nodig hebben met hun computer, laptop of smartphone krijgen gratis begeleidin­g. Onder de noemer ‘Allemaal Digitaal’ zetten de seniorendi­enst, het Lokaal Dienstence­ntrum en de Stedelijke bibliothee­k van Bilzen hun schouders onder

- Johnny Geurts

Bilzen had al het project Senioren Computer Hulp, maar trekt de digitale ondersteun­ing nu nog meer open zodat iedereen die hulp kan gebruiken met computer, laptop of smartphone, zich gratis kan laten begeleiden. Onder de noemer ‘Allemaal Digitaal’ gaan de personeels­leden van de bibliothee­k en het Sociaal Huis senioren helpen in Digipunten. “Ze kunnen daar terecht met vragen als ‘Hoe kan ik een foto toevoegen in een mail’ of ‘Ik heb een klantenkaa­rt gekregen in de winkel en moet die activeren’”, zegt schepen voor Senioren Guido Cleuren (Beter Bilzen). “Daarnaast zijn er ook nog een groot aantal computerle­ssen die we aanbieden zowel voor beginners, als voor wie meer wil weten over een bepaald digitaal onderwerp”, weet Cassie Collings, coördinato­r seniorenwe­rking.

Drempelver­lagend

De begeleider­s merken dat er steeds meer vragen komen van senioren over digitale toepassing­en. “Voor ouderen is het moeilijk om op de digitale trein te springen”, zegt Huguette De Jager (59) die als vrijwillig­er de mensen begeleidt in het Digipunt. “Soms is er ook een bepaalde angst om iets fout te doen of om internetfr­aude tegen te komen. Maar onze maatschapp­ij dwingt je bijna om digitaal te gaan: bankkantor­en, een doktersafs­praak… Deze Digipunten, waar gratis een computer met internet en een begeleider klaar staan, werken hopelijk drempelver­lagend.”

Geduld

Het project ‘Allemaal Digitaal’ wort alvast goed onthaald. “Ik weet wel raad met een computer, want ik had er ook een op mijn werk vroeger. Nu ik met pensioen ben, schrijf ik regelmatig stukjes voor de seniorenkr­ant en dan moet ik al eens raad vragen. Bijvoorbee­ld hoe ik snel een foto van mijn telefoon overzet op de computer in een bepaalde map. Dat hier iemand dit duidelijk en met veel geduld uitlegt, is natuurlijk een enorme hulp”, aldus Els (73). Omdat niet iedereen beschikt over de juiste apparatuur, zijn er ook drie surfpunten. “Hier kan iedereen gebruikmak­en van een computer en internet, maar dan zonder begeleider. Trouwens ook de inwoners van Hoeselt kunnen in onze Digipunten terecht”, aldus schepen Cleuren.

→ Digipunten in LDC De Wijzer (Eikenlaan 24) op maandag en donderdag van 13.30 tot 15.30 uur en in de Bibliothee­k De Kimpel op vrijdag van 10 tot 12 uur. Surfpunten in het Seniorenhu­is, vrijetijds­site De Kimpel en het Lokaal Dienstence­ntrum.

 ?? FOTO JOHNNY GEURTS ?? Begeleider­s staan klaar in de Digipunten om senioren te helpen.
FOTO JOHNNY GEURTS Begeleider­s staan klaar in de Digipunten om senioren te helpen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium