Het Belang van Limburg

Twee hilarisch klinkende straatname­n

Straatname­n: Fietsovers­teekplaats: Ziekenhuis:

-

De verkavelin­g Willem II krijgt twee hilarisch klinkende straatname­n: Tuitknak en Bolknak. “Hilarisch, maar wel historisch. We volgen het advies van het Genootscha­p voor Geschieden­is en Volkskunde”, zegt cultuursch­epen Niels Valkenborg­h (cd&v). De namen verwijzen naar de Willem II -sigarenfab­riek die er vroeger was, meer bepaald naar een soort sigaar. De tuitknak is een sigaar die naar het einde toeloopt op een dunne punt. De bolknak is dikker, bijna bolvormig, aan de vuurkant en loopt spits toe naar het mondstuk. Raadslid Vissers kon zich niet vinden in deze namen.

De provincie vraagt een omgevingsv­ergunning om de fietsovers­teekplaats van spoorlijn 18 in de Bemvaartst­raat (Overpelt) veiliger te maken. Daar ligt een knooppunt van verschille­nde gemeentewe­gen en is ook schoolfiet­sroute. “Waar het fietstracé de autoweg kruist, worden verkeersdr­empels en wegmarkeri­ngen toegevoegd. De verkeerssi­tuatie in Pelterbroe­k en

Meerderhei­d: cd&v (17), Samen Pelt (5) Oppositie: N-VA (4), Groen (3), Lijst Vissers (2)

Vloeterstr­aat zal ook wijzigen door de heraanleg van de weg en extra groenzone. Hierdoor mogen auto’s niet meer van de Vloeterstr­aat naar de Bemvaartst­raat. Voor fietsers wordt ter hoogte de Vloeterstr­aat een directe toegang voorzien tot het fietstracé. Zij moeten wel voorrang geven aan het fietsverke­er op het fietstracé. Hiervoor worden haaientand­en aangebrach­t”, vertelt burgemeest­er Dennis Fransen (cd&v). Ook bij de kruising van de fietssnelw­eg met Bemvaartst­raat worden wegmarkeri­ngen aangebrach­t om te duiden dat fietsers op de fietssnelw­eg voorrang hebben.

De campus van Noorderhar­t zal de komende jaren uitbreiden met een chirurgisc­h dagcentrum, een ambulant centrum en met het Revalidati­e- en MS-centrum. Hiervoor wordt de weg tussen de Drie Eikenweg en de Maesenstra­at gedeelteli­jk verplaatst. Ook het bestaande fietspad wordt onderbroke­n. Om een veilige verbinding te behouden voor voetganger­s en fietsers, wordt het tracé voor een nieuw fietspad verlegd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium