Het Belang van Limburg

Pomphuis gaat pompen op zonne-energie

Het Pomphuis aan de Laambroekv­ijvers in Houthalen wordt volledig ge- renoveerd. Niet alleen de constructi­e wordt hersteld, het pomphuis zal ook weer water oppompen, aangedreve­n door zonne-energie. Kostprijs: 1 miljoen euro.

- ERFGOED Chris Nelis

Het Pomphuis in Houthalen is een stukje industriee­l erfgoed uit het mijnverled­en. Houthalen had een steenkoolm­ijn die in 1938 in productie ging en later fuseerde met de mijn van Zolder. Het Pomphuis werd gebouwd in de jaren 40 om koelwater uit de vijvers naar de mijn te pompen. In 1952 werd het uit dienst genomen. Het is nog een van de weinige restanten van de mijnindust­rie. Om dat in ere te herstellen organiseer­de het gemeentebe­stuur van Houthalen-Helchteren een wedstrijd. “Ontwerpate­lier Midi zal de renovatie uitvoeren”, zegt burgemeest­er Alain Yzermans (Vooruit). “Het is een machtig gebouw dat ook nog eens midden in de natuur staat en een meerwaarde kan zijn voor die natuur.” Opmerkelij­k is dat het Pomphuis dezelfde functie zal krijgen als weleer. “Het water wordt opgepompt vanuit het gebouw in het midden van de vijvers naar de filtertore­n”, zegt Joris Moonen die voor het ontwerp zorgde. “Het systeem werkt op basis van zonneenerg­ie. Hoe meer de zon schijnt, des te meer water opgepompt kan worden.”

Vleermuize­n

Het water komt in verschille­nde bassins van waaruit het zorgt voor een vernatting van de natuur. “Het project houdt rekening met de biodiversi­teit”, zegt gedeputeer­de Igor Philtjens (Open Vld). “Uit onderzoek blijkt dat in de voormalige wateropsla­gtank vleermuize­n overwinter­en, daarom zullen we die volledig inrichten in functie van de vleermuize­n.”

Het Pomphuis is niet alleen een meerwaarde voor de natuur, het moet ook een sterke toeristisc­he publiekstr­ekker worden. In een eerste fase worden alle planten die het gebouw overwoeker­en weggehaald. Dan kunnen de renovatiew­erken starten. Eens de renovatie achter de rug mag de natuur, zoals voorheen, het Pomphuis weer omarmen en wordt het pand publiek toegankeli­jk.

In een volgende fase worden ook nog het drukkerijg­ebouw op de voormalige mijnsite en de twee schachtbok­ken gerenoveer­d. “Met al die projecten willen we ervoor zorgen dat HouthalenH­elchteren een aantrekkel­ijke gemeente blijft waar inwoners trots op zijn en waar bezoekers graag naartoe komen”, besluit Yzermans. De kostprijs bedraagt 1 miljoen euro.

 ?? FOTO CN ?? Het Pomphuis zal na renovatie weer water kunnen oppompen dankzij een nieuwe installati­e op zonne-energie.
FOTO CN Het Pomphuis zal na renovatie weer water kunnen oppompen dankzij een nieuwe installati­e op zonne-energie.
 ?? FOTO MIDI ?? Het Pomphuis zal ook opengestel­d worden voor publiek.
FOTO MIDI Het Pomphuis zal ook opengestel­d worden voor publiek.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium