Het Belang van Limburg

“We hebben geen plaats meer vrij.” Dat was de boodschap die Ibrahim Al Abnih (49) en zijn vrouw Samea Alhussan (39) kregen van de Stedelijke Basisschoo­l (SBS) in Koersel, Liesbeth helpt Syrisch gezin met zoeken naar school voor vier kinderen

Net twee dagen voor de start van het nieuwe schooljaar.

- ONDERWIJS Zahra Boufker

BERINGEN/ HEUSDEN-ZOLDER

Ibrahim vluchtte tweeëneenh­alf jaar geleden uit Syrië. Zijn vrouw Samea en hun vier kinderen Omar (17), Mohamad Amin (15), Abdullah (10) en Guna (7) zijn eind juni overgekome­n naar België. Het koppel wilde hun twee jongste kinderen naar SBS Koersel sturen, maar kregen daar te horen dat er geen plaats meer was. “Vorige week donderdag kreeg ik een bericht van Ibrahim met de vraag of ik hen kon helpen”, vertelt Liesbeth Polders, die haar woning verhuurt aan het Syrische gezin. “Ik heb contact opgenomen met het OCMW van Beringen, maar die hadden ook geen oplossing. Ze zeiden dat ze ermee bezig waren. Maar de kinderen zijn op 1 september dus niet naar school kunnen gaan. Voor de twee oudste kinderen was er ook geen plaats in een OKAN-klas in Beringen.” Liesbeth, die zelf leerkracht is, begon onmiddelli­jk met het zoeken naar alternatie­ven. “Ik heb meer dan tien scholen gecontacte­erd, maar er was zogezegd nergens plaats. Tot ik de school Level X in Hasselt aan de lijn had. Zij hebben in Heusden-centrum ook een vestiging met OKAN-klassen waar Omar en Mohamad Amin terechtkun­nen. Op dezelfde site ligt ook een basisschoo­l waar de twee jongsten, Guna en Abdullah, naar school kunnen. Ze staan te popelen om naar school te gaan. Iedereen heeft recht op onderwijs”, zegt Liesbeth. “Van Koersel-centrum naar Heusden-centrum is er een goede busverbind­ing, dus ook dat was goed opgelost. Wat waren we opgelucht.”

Nalatighei­d

Ibrahim en Samea zijn Liesbeth en haar gezin dankbaar voor de hulp. “Leven in een land waar je de taal niet spreekt en niemand kent is moeilijk. We willen allemaal zo snel mogelijk de taal leren”, zegt Ibrahim. “Het is wel jammer dat we niet in onze eigen stad naar school kunnen om in de buurt vrienden te maken”, klinkt het bij de kinderen. Liesbeth wijst ook op de nalatighei­d van het stadsbestu­ur van Beringen. “Ieder kind moet naar school kunnen. De kinderen zijn heel leergierig, hebben al veel meegemaakt. Ze zijn ermee bezig maar ondertusse­n zitten de kinderen thuis zonder onderwijs. Het is triestig om de kinderen zo aan hun lot over te laten.”

De Beringse schepen van Onderwijs An Moons (Voluit) benadrukt dat het om een spijtige situatie gaat. “De dienst Onderwijs van de stad Beringen werd niet op de hoogte gebracht door het OCMW. Daarom wist ik ook niets van de weigering bij de inschrijvi­ng. Dat is jammer. Er werd vrijdag wel een melding gemaakt bij het Lokaal Onderwijsp­latform (LOP). Het is natuurlijk jammer dat dit juist aan de start van het schooljaar gebeurt. Want ieder kind moeten we een plaats in een school garanderen”, aldus schepen Moons.

Wachtlijst­en

Ook in Limburg staan tientallen jongeren op wachtlijst­en voor een OKAN, de onthaalkla­s voor anderstali­ge nieuwkomer­s. Minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) reageert: “Ons onderwijs moet de gevolgen dragen van het federale asiel- en migratiebe­leid en de draagkrach­t is niet oneindig. We blijven investeren in extra plaatsen.”

In 2019 waren er volgens minister Weyts bijna 4.300 plaatsen in OKAN. “Vorig schooljaar zaten we op 8.500 plaatsen: dat is quasi een verdubbeli­ng deze regeerperi­ode. Maar we hebben ook wel draagkrach­t nodig bij de scholen, en die draagkrach­t is niet oneindig.”

“Leven in een land waar je de taal niet spreekt en niemand kent is moeilijk. We willen allemaal zo snel mogelijk de taal leren” Ibrahim

 ?? FOTO ZAHRA BOUFKER ?? Liesbeth samen met het gezin Al Abnih (oudste zoon Omar staat niet op de foto).
FOTO ZAHRA BOUFKER Liesbeth samen met het gezin Al Abnih (oudste zoon Omar staat niet op de foto).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium