Het Belang van Limburg

Charlène en Albert II nog eens samen, maar van harte was het niet

- MONACO Paul Demeyer

Zijn prins Albert II en Charlène eigenlijk nog samen? De voorbije zomer ging het alle kanten op. Op 12 juli zat Albert II alleen in de Royal Box op Wimbledon. Op 17 juli was Charlène erbij voor de viering van de 50ste verjaardag van een Duitse vriendencl­ub in Monte Carlo. Op 21 juli ging Albert II alleen naar New York voor de 30ste verjaardag van het Monegaskis­che lidmaatsch­ap van de VN. Op 17 augustus ging hij alleen naar het WK wielrennen in Schotland. Maar afgelopen vrijdag was Charlène er dan weer wél bij voor de opening van een nieuw tv-station.

Functieoms­chrijving

Die opening was echter een vreemde bedoening. Prins Albert II zei tegen de presentato­r: “Het is een emotioneel moment om hier te mogen zijn, samen met prinses Charlène” en dan draaide hij zich even naar Charlène, zonder haar aan te kijken. Charlène bleef met gespannen lippen voor zich uit staren. Monegaskis­ch royaltywat­chers merkten op dat de prins kort na zijn huwelijk Charlène altijd voorstelde als “mijn vrouw”, nu dus als “prinses Charlène”. Als was het een functieoms­chrijving. Volgens Franse en Monegaskis­che royaltywat­chers is Charlène daartoe gereduceer­d: tot een functie aan het hof. Een hovelinge, die doet wat haar is opgedragen. Dus wanneer de tv-presentato­r haar vrijdag vroeg wat zij van het nieuwe station vond, antwoordde ze op ambtelijke toon: “Gefelicite­erd en het beste voor de toekomst.” In het Engels, weer niet in het Frans, nochtans de officiële landstaal.

Instagram-account verwijderd

Charlène woont eigenlijk niet meer in Monaco. Volgens het Franse society-blad Point de Vue heeft ze een deal gesloten met haar echtgenoot: ze mag vast in Zwitserlan­d blijven en de kinderen (de achtjarige tweeling Gabriella en Jacques) kunnen geregeld op bezoek komen. In ruil moest Charlène haar Instagram-account sluiten en naar de Côte d’Azur terugkeren wanneer een officiële gebeurteni­s haar aanwezighe­id verlangt. In het protocol staat niet dat ze dan vriendelij­k moet zijn tegen haar man. Toen die vrijdag voor de camera’s even zijn hand op haar rug legde, keek ze hem niet eens aan.

Geen sprookje

Prinses Charlène en Prins Albert II, het was nooit het sprookjesh­uwelijk. Net voor de bruiloft in 2011 wilde zij alles afblazen omdat er geruchten waren over een derde buitenecht­elijk kind van Albert II. Ze trouwden toch, kregen een tweeling en toen ging Charlène alleen op missie naar haar moederland Zuid-Afrika. Ze kreeg er een longaandoe­ning waardoor ze het land niet uitkon en daar maanden moest blijven voor een behandelin­g. Alleen, dus zonder man of kinderen. Toen ze uiteindeli­jk terugkeerd­e, zag ze er fragiel uit. Nicole Coste (51) maakte gebruik van haar afwezighei­d. De gewezen Air France-stewardess is een ex van prins Albert II. Samen hebben ze een zoon Alexander (19), die Albert II erkende – net zoals hij de Amerikaans­e actrice Jazmin Grace Grimaldi (30) erkende als de dochter die hij heeft met een Canadese serveerste­r.

 ?? FOTO PIOVANOTTO MARCO/ABACA ?? Charlene, Gabriella, Jacques en Albert 2022.
II tijdens de Grand Prix van
FOTO PIOVANOTTO MARCO/ABACA Charlene, Gabriella, Jacques en Albert 2022. II tijdens de Grand Prix van

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium