Het Belang van Limburg

De verdwenen mens

-

Vergis u niet als u volgende keer in een station om uitleg vraagt aan het loket. De persoon tegenover u is helemaal geen loketbedie­nde maar uw eigen spiegelbee­ld. Een ref lectie in veel te eenzaam glas. De NMBS besloot namelijk dat loketten niet langer van deze tijd zijn. In Limburg zal enkel nog het loket van Hasselt openen, en alleen van zeven tot kwart over twee. Hoewel onze nationale spoorwegma­atschappij de reputatie heeft zelden op tijd te zijn, mag u erop rekenen dat de Hasseltse loketten geen minuut later zullen sluiten. “Nog maar tien procent van de reizigers maakt gebruik van het loket”, verdedigde de woordvoerd­er van de NMBS de beslissing. Ik heb het even voor de wiskundig-beperkte woordvoerd­er uitgereken­d: alleen in Hasselt zijn dat dagelijks al 740 reizigers die voortaan niet langer aan het loket terecht kunnen. 1,1 miljoen Belgen nemen op een gemiddelde weekdag de trein. De NMBS zegt dus dat 110.000 Belgen niet de moeite zijn om rekening mee te houden.

De mens is aan het verdwijnen uit onze contacten met instelling­en en bedrijven. Bij sommige banken moet je al betalen als je zelfs maar met een mens wil spreken. Loketten worden her en der gesloten, in sommige gemeenten moet je via een app om een afspraak met je gemeentehu­is of politie te maken, en de postbode krijgt niet langer de tijd om aan te bellen maar leert vakkundig met pakjes smijten. Met de smartphone in de aanslag heeft een meerderhei­d van de bevolking daar niet zo’n probleem mee. Maar de minderheid die we achterlate­n is wel een kwetsbare minderheid. Mensen die minder vertrouwd zijn met het internet en daardoor sneller het slachtoffe­r worden van digitale oplichters. Toeristen of medeburger­s die moeite hebben met de taal. Mensen die hulp nodig hebben omdat ze moeten leven met een beperking… En soms is er gewoon zo’n moment dat je even behoefte hebt aan een menselijke stem of een geruststel­lend contact.

Dat bedrijven zoals banken zich vergaloppe­ren in het rendementd­enken hoeft niet te verwondere­n. Het zijn ondernemin­gen met aandeelhou­ders die winst verwachten, en als de markt haar werk doet zullen er banken opstaan die u wél dat menselijk contact aanbieden. Maar de overheid is een monopolist met een verantwoor­delijkheid tegenover de belastingb­etaler. Wat voor zin heeft het om voortduren­d geld te pompen in de weerslag van sociale vervreemdi­ng; van het verdwijnen van lokaal weefsel en de uitvloeier­s van eenzaamhei­d. Terwijl aan de andere kant de loketbedie­nde, de postbode en de politieman­of vrouw wegbezuini­gd wordt? De wegkwijnen­de mens is een gevolg van de verdwijnen­de mens.

“De mens is aan het verdwijnen uit onze contacten met instelling­en en bedrijven. Bij sommige banken moet je betalen als je zelfs maar met een mens wil spreken”

 ?? © SD ?? In Limburg zal enkel nog het loket in Hasselt openen.
© SD In Limburg zal enkel nog het loket in Hasselt openen.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium