Het Belang van Limburg

Migratie en economie belangrijk­ste thema’s voor kiezers

-

Honderd dagen voor de regionale, federale en Europese verkiezing­en blijken migratie en economie de belangrijk­ste thema’s voor de Vlaamse kiezers. Dat blijkt uit De Stemming, een onderzoek van de Universite­it Antwerpen in opdracht van De Standaard en VRT NWS.

Om te achterhale­n welke thema’s burgers belangrijk vinden, stelden de onderzoeke­rs achtereenv­olgens een open vraag en een gesloten vraag. In het eerst geval werd de respondent­en gevraagd om met eigen woorden te zeggen wat volgens hen het grootste probleem is waarmee ons land momenteel wordt geconfront­eerd. Bij de gesloten vraag werden hen enkele thema’s voorgelegd waarvan ze er maximaal twee konden aanduiden.

Op de open vraag werd migratie (22 procent) het vaakst genoemd als belangrijk­ste thema, voor economie (20 procent). Daarna volgen politieke vertegenwo­ordiging (14 procent), maatschapp­elijke evoluties (7 procent), begroting en staatsschu­ld, criminalit­eit en justitie, en armoede (telkens 5 procent). Klimaat is voor 3 procent van de respondent­en het belangrijk­ste thema.

Ook als de respondent­en een reeks thema’s werd voorgelegd, sprong migratie (28 procent) er als belangrijk­ste uit, in dit geval voor belastinge­n (24 procent) en economie (20 procent). Verder volgen criminalit­eit (17 procent), internatio­nale veiligheid (15 procent), sociale zekerheid (13 procent), klimaat (12 procent) en functioner­en van de democratie (11 procent).

Migratie scoort als thema dus het hoogst. Nochtans werd het laatste jaar niet gekenmerkt door een migratiecr­isis, noch was er heel veel media-aandacht voor het thema, stellen de onderzoeke­rs. Met 28 procent scoorde het thema ook nooit hoger als antwoord op de gesloten vraag in de vijf jaargangen van De Stemming.

 ?? © DVH ?? “Met 28 procent scoorde migratie nooit hoger als antwoord op de gesloten vraag in De Stemming.”
© DVH “Met 28 procent scoorde migratie nooit hoger als antwoord op de gesloten vraag in De Stemming.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium