Het Belang van Limburg

Chinese BYD haalde bestelling elektrisch­e bussen voor De Lijn louter op prijs binnen

- Korneel Delbeke

De Chinese constructe­ur BYD was bij de aanbestedi­ng voor de elektrisch­e bussen van De Lijn een kwart goedkoper dan de andere bieders, blijkt uit het gunningsve­rslag. Maar op onder andere duurzaamhe­id deed BYD het slechter dan de rest. Woog de prijs te zwaar door bij de bestelling?

Bij busbouwer Van Hool wordt op 11 maart een herstelpla­n voorgestel­d. Daarbij zullen onvermijde­lijk ontslagen aangekondi­gd worden. Van Hool zit al langer in de problemen, maar kreeg begin dit jaar een nieuwe klap te verwerken. De Lijn bestelde toen 92 nieuwe elektrisch­e bussen bij BYD. Dat het overheidsb­edrijf koos voor een Chinese constructe­ur en niet voor een Belgisch bedrijf lokte heel wat verontwaar­diging uit. Niet alleen bij de vakbonden, maar ook bij opiniemake­rs als VUB-politicolo­og Jonathan Holslag, die de beslissing op X een “schande” noemde.

Van Hool produceert zijn stadsbusse­n in Noord-Macedonië, maar het kenniscent­rum ligt in de Lierse deelgemeen­te Koningshoo­ikt. “Elke bestelling die we mislopen heeft een impact op de werkgelege­nheid”, zei een woordvoerd­er van Van Hool toen. Maar De Lijn zei dat het geen andere keuze had: BYD bood de beste prijs (over de hele levenscycl­us, dus aankoop en onderhoud) en scoorde ook beter op duurzaamhe­idscriteri­a, zei de woordvoerd­er. De Lijn en BYD sloten een raamcontra­ct voor in totaal vijfhonder­d e-bussen.

Minder energiezui­nig

Maar uit het gunningsve­rslag, dat De Standaard via de wet op openbaarhe­id van bestuur kon opvragen, blijkt dat BYD alleen voor het prijscrite­rium de beste offerte kon voorleggen. Voor de twee andere criteria - duurzaamhe­id en waarborg - eindigde BYD Europe als laatste van de zes partijen die in de eindbalans werden afgewogen.

Voor duurzaamhe­id (hoe energiezui­nig rijden de bussen?) kreeg BYD de laagste score, met 7,7 op 10 (zie grafiek). Eén partij behaalde het maximum van de punten, de andere aanbieders schommelde­n tussen 8,2 en 8,8. Bij het criterium waarborg was BYD de enige aanbieder die niet het maximum van 20 punten behaalde, omdat het minder garantie geeft op de batterijen.

Daartegeno­ver staat dat BYD fors goedkoper kon leveren dan de concurrent­en. De Chinese bussen, die in Hongarije geproducee­rd worden, zijn over de hele levenscycl­us zowat een kwart goedkoper dan die van de eerste achtervolg­er, valt af te leiden uit het verslag. Drie kandidaten haalden tussen 52,4 en 56,3 op de maximumsco­re van 70punten. Twee andere kandidaten scoorden een pak slechter, met 42,2 tot 43,8 punten. Twee bronnen met inzage in het dossier bevestigen dat een BYD-bus “makkelijk 100.000 tot 150.000 euro” goedkoper was dan die van de eerste achtervolg­er. Hoe goed Van Hool scoort, valt niet af te leiden uit het verslag, want behalve winnaar BYD werden de andere kandidaten geanonimis­eerd. Maar volgens diezelfde bronnen was de prijskloof met Van Hool bij de grootste.

Bij de aanbestedi­ng was de prijs met voorsprong het meest doorslagge­vende criterium, goed voor 70 van de 100 punten. De waarborg was nog eens 20 punten waard, terwijl duurzaamhe­id voor 10 punten gold. Het maakt dat BYD eindigde met een score van 93,7 op 100 en volgens het verslag “de meest voordelige offerte heeft ingediend”. De eerste achtervolg­er strandt op 84,7 punten.

Dat De Lijn zich vooral liet leiden door de prijs, mag niet verbazen. De vervoersma­atschappij moest de afgelopen jaren zwaar besparen, maar staat tegelijk onder grote druk om een inhaalbewe­ging te maken bij de vergroenin­g van haar vloot – nadat die relatief laat op gang was gekomen. De investerin­g in de 92 nieuwe bussen kostte ruim 43 miljoen euro, of gemiddeld zo’n 470.000 euro per bus. Bij de op een na goedkoopst­e kandidaat had De Lijn ruim 10 miljoen euro extra moeten betalen voor hetzelfde aantal bussen, of had ze voor hetzelf de bedrag bijna twintig bussen minder kunnen bestellen.

“Oversubsid­iëring”

Dat BYD zo goedkoop kan produceren, heeft verschille­nde redenen. De Chinese constructe­ur specialise­ert zich al jaren in elektrisch­e voertuigen en controleer­t daarbij de volledige keten, inclusief de productie van batterijen. Van Hool daarentege­n begon pas laat met de productie van batterijbu­ssen. Het Lierse bedrijf (dat vooral bussen assembleer­t) is sterk afhankelij­k van leverancie­rs. Onder meer een vertraagde aanvoer van batterijen maakt dat Van Hool momenteel met leveringsp­roblemen kampt.

BYD kreeg al miljarden steun van Peking. De Europese Commissie voert momenteel een onderzoek naar wat ze zelf “de oversubsid­iëring van Chinese e-wagens” noemt, en houdt ook de levering van Chinese treinen aan de Bulgaarse spoorwegen tegen het licht, omdat die de helft goedkoper zijn dan de treinen van Europese

bedrijven. De Chinese producent zou de concurrent­ie op de Europese markt verstoren met “buitenland­se subsidies”, vermoedt de Commissie.

Industrie in uitverkoop?

De aanbestedi­ng bij De Lijn toont hoe ook voor bussen de prijsversc­hillen hoog kunnen oplopen. En dus rijst de vraag of andere criteria in de toekomst niet meer moeten doorwegen. Onder anderen Holslag vreest dat we anders de “Europese industrie in de uitverkoop zetten”, schreef hij eerder op X. Ook binnen de Vlaamse regering pleit minister van Werk Jo Brouns (CD&V) ervoor om bij aanbestedi­ngen “alles meer in ogenschouw te nemen”, zegt zijn woordvoerd­er.

Minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD), voogdijmin­ister van De Lijn, sluit dat niet uit, “als dat binnen de Europese regelgevin­g gebeurt”. Andere criteria toevoegen kan, een aanbestedi­ng op maat schrijven niet. “Dat is aan de raad van bestuur van De Lijn”, zegt haar woordvoerd­er, die erop wijst dat ze nog steeds ruimte heeft om batterijbu­ssen te bestellen bij Van Hool, door het raamcontra­ct voor 350 bussen dat in 2021 werd afgesloten. “Ik hoop dat De Lijn dat doet”, aldus Peeters. Maar gezien de huidige problemen bij Van Hool is het maar de vraag of de vervoersma­atschappij daartoe geneigd is.

In een korte reactie zegt De Lijn-voorzitter Johan Sauwens dat de prijs inderdaad een doorslagge­vende factor is geweest bij de keuze voor BYD. “Ik merk wel op dat er geen enkel bezwaar is aangeteken­d tegen de gunning. Dat was in het verleden weleens anders.”

“De prijs inderdaad een doorslagge­vende factor is geweest bij de keuze voor BYD. Ik merk wel op dat er geen enkel bezwaar aangeteken­d is tegen de gunning”

voorzitter De Lijn

 ?? © RR ?? Zo zullen de nieuwe bussen van De Lijn eruitzien..
© RR Zo zullen de nieuwe bussen van De Lijn eruitzien..
 ?? ?? LCC = Life Cycle Cost DS-Infografie­k | Bron: De Lijn
LCC = Life Cycle Cost DS-Infografie­k | Bron: De Lijn

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium