Het Belang van Limburg

WEEKEND Joke Emmers vond rust en liefde bij Visjal Hulpkok Joe ontwaakt uit coma, anderhalve maand na drama aan The Jane

“Voor hem moet ik niet de perfecte versie van mezelf zijn” Als de vonk met vertraging overslaat: “We konden de liefde niet tegenhoude­n” Charlotte De Bruyne wordt Juliet: “Het is fijn om bij de Vlaamse flikken te horen” IN UW KRANT Een eeuw Salvator in Has

- Jarit Taelman

Joe Claridge (37), de Britse hulpkok die in januari werd aangereden door sterrenche­f Nick Bril, is woensdag ontwaakt uit zijn coma. Dat heeft onze redactie uit goede bron vernomen. Het gerechteli­jk onderzoek naar het ongeval loopt nog steeds volop.

Maandag 8 januari werd hulpkok Joe Claridge (37) in allerijl naar het ziekenhuis gebracht na een ongeval aan sterrenres­taurant The Jane. De man was er in alle vroegte na een stevig nieuwjaars­feest tot tweemaal toe aangereden door chef-kok Nick Bril. Die was ondanks een positieve ademtest – hij had 1,67 promille in het bloed – toch achter het stuur van zijn Land Rover gekropen.

Sinds dat ongeval werd Joe Claridge door de dokters van het Universita­ir Ziekenhuis Antwerpen (UZA) in Edegem in een kunstmatig­e coma gehouden. Al die tijd weken zijn moeder en zijn tante, die in Frankrijk wonen, geen seconde van zijn ziekenbed.

Woensdag, 51 dagen na het ongeval, ontwaakte de man uit zijn coma. Dat heeft onze redactie uit goede bron vernomen. Het hoopgevend­e nieuws is dat Joe Claridge volgens onze informatie aanspreekb­aar is en geen hersenscha­de zou hebben opgelopen. “Over het ongeval zelf weet hij niets meer”, zegt mr. Karel Mul, advocaat van de familie.

De fysieke schade bij Joe is en blijft echter enorm. “Het enige lichaamsde­el van Joe dat bij het ongeval niet geraakt werd, is zijn hoofd”, vertelde mr. Mul vorige week. Op vraag van de familie kon en wilde hij gisteren niet ingaan op vragen over de medische toestand van Joe. “De familie wil wel hun dankbaarhe­id uiten over de zorgen die Joe gekregen heeft.”

“Een opluchting”

“Dit is goed nieuws en een opluchting. In de eerste plaats voor Joe en zijn familie, maar met uitbreidin­g voor iedereen die van dichtbij of van veraf in dit dossier betrokken is. Dat Joe nu wakker is geworden, is een eerste belangrijk­e stap in zijn genezingsp­roces”, zegt mr. Omar Souidi, de advocaat van Nick Bril.

“Wij hopen nu vooral dat met dit nieuws de sereniteit kan terugkeren”, gaat Souidi verder. Hij doelt op de bewering van de tegenparti­j dat er nog geen poging tot contact was geweest. “We kunnen makkelijk aantonen dat we dit reeds weken geleden geprobeerd hebben via de maatschapp­elijk assistent van de politie. Het is niet omdat Nick Bril in de vuurlinie staat dat hij zomaar moet aanvaarden dat er leugens verspreid worden.”

Gerechteli­jk onderzoek

De familie van Joe Claridge diende begin februari een klacht met burgerlijk­e partijstel­ling in. Het Antwerps parket opende een gerechteli­jk onderzoek naar de exacte omstandigh­eden. Daaruit zal moeten blijken wat er zich die maandagmor­gen voor, maar ook zeker nà het ongeval heeft afgespeeld in het Groen Kwartier.

Enerzijds zal mr. Souidi moeten kijken of er een causaal verband is tussen de aanrijding en de positieve alcoholtes­t. Uit camerabeel­den van de plaats van het ongeval blijkt namelijk dat Claridge – om een nog onduidelij­ke reden – reeds voor het ongeval op de grond lag.

Anderzijds zal moeten blijken of Bril daadwerkel­ijk geprobeerd heeft de aanrijding zelf te verzwijgen en dat daardoor kostbare tijd verloren is gegaan. Het

Laatste Nieuws sprak eerder deze maand met verschille­nde getuigen die daarvan gewag maakten. Zeker is wel dat de eerste hulpdienst­en die bewuste maandagoch­tend naar het Groen Kwartier afzakten voor “een medische interventi­e”.

 ?? ??
 ?? © DAVID FERGUSON, DIRK KERSTENS ?? Joe Claridge ligt sinds begin januari in het ziekenhuis. .
© DAVID FERGUSON, DIRK KERSTENS Joe Claridge ligt sinds begin januari in het ziekenhuis. .
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium