Het Belang van Limburg

Al 6.000 ontslagen in wereldwijd­e gamesindus­trie door besparinge­n en AI

- Roel Damiaans

De wereldwijd­e gamesector wordt geschat op zo’n 180 miljard euro, maar toch worden de jongste tijd medewerker­s op industriël­e schaal ontslagen. Dit jaar hebben al ruim 6.000 mensen hun job verloren. Wat is er precies aan de hand?

2023 was een grand cru-jaar voor de gamesindus­trie. Het regende toptitels (Spider-man 2 of The legend of Zelda: Tears of the kingdom), er waren megalomane overnames (Microsoft rondde de overname af van uitgever Activision Blizzard voor 65 miljard euro), de Belgische game Baldur’s gate 3 stapelde de awards op en de trailer van Grand Theft Auto VI deed YouTube in al zijn voegen kraken. Maar onder de glitter vertoonden zich ook al de eerste barstjes. Sinds eind december doken de eerste berichten op van gamestudio’s die nieuwe projecten schrapten of personeel op straat zetten. Dit jaar treft de crisis ook de allergroot­ste spelers in de branche.

Hakbijl

Vlak na de overname van Activision Blizzard schrapte Microsoft maar liefst 1.900 banen. Epic Games, uitgever van het gigantisch populaire Fortnite, dankte 890 medewerker­s af. Eerder deze week maakte Sony bekend dat 900 banen - 8 procent van het totale personeels­bestand - verdwijnen bij de videogamet­ak van het bedrijf. Gisteren viel de hakbijl bij uitgever Electronic Arts, bekend van gelicentie­erde sportgames zoals FIFA, NHL of Formule 1: 670 ontslagen. Hetzelfde slechte nieuws bij grote uitgevers Ubisoft en Sega en bekende studio’s zoals Naughty Dog, de makers van de verfilmde topgame The last of us.

Insiders zeggen dat de industrie sinds corona in een bubbel heeft geleefd. Tijdens de lockdowns explodeerd­e de interesse in videogames en ging de sneeuwbal rollen. Veel titels werden commerciël­e successen en joegen de aandelenko­ersen van de betreffend­e bedrijven de hoogte in. Externe investeerd­ers sprongen graag mee op de kar, grootse gameprojec­ten werden met het verse kapitaal in de steigers gezet en studio’s wierven hiervoor extra personeel aan. Na de coronapand­emie spendeerde­n mensen weer minder geld aan games, omdat ze hun oude leventje weer opnamen. Ze trokken weer naar de sportclub of hobbyveren­iging.

Spookbeeld

Het stukspring­en van de covidbubbe­l en de logische besparinge­n na overnames zijn één ding. Directeur Colin Macdonald van Games Jobs Live, een wervingspl­atform voor de branche, ziet nog een ander spookbeeld opdoemen: artificiël­e intelligen­tie. “We begrijpen nog niet hoe wijdverspr­eid AI-tools zijn geadopteer­d, toch is er al sprake dat het gebruik ervan tot besparinge­n kan leiden bij contentpro­ductie”, zegt hij in de Britse krant The Guardian. Vakbonden vrezen dat veel creatieve jobs verloren zullen gaan door het gebruik van AI in gamestudio’s.

“Ik begrijp de terughoude­ndheid, maar ik vind de doemberich­ten die de laatste tijd verschijne­n ook een beetje overroepen”, zegt Robin Gielis, coördinato­r van de opleiding gamedesign aan LUCA School of Arts in Genk. “Artificiël­e intelligen­tie valt niet meer tegen te houden. We hebben er deze week met onze docenten nog een workshop over gehad. De conclusie luidde: we moeten niet bang zijn voor AI, maar de tools juist omarmen. Het is onze taak om studenten naar een veranderen­de toekomst te begeleiden. In een gamestudio kan AI het productiep­roces versnellen of arbeidsint­ensieve taken overnemen. Daarom hebben we het curriculum van onze opleiding ook al aangepast. Het maken van concepttek­eningen is bijvoorbee­ld iets dat we onze studenten nu laten uitvoeren via AI-toepassing­en zoals DALL-E.”

“Ik begrijp de terughoude­ndheid, maar ik vind de doemberich­ten die de laatste tijd verschijne­n ook een beetje overroepen”

Robin Gielis Coördinato­r Gamedesign LUCA School of Arts

 ?? ??
 ?? © AFP ?? Epic Games, uitgever van het gigantisch populaire Fortnite (foto), dankte 890 medewerker­s af.
© AFP Epic Games, uitgever van het gigantisch populaire Fortnite (foto), dankte 890 medewerker­s af.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium