Het Belang van Limburg

Het antwoord van Poetin aan het Westen: dreigen met kernwapens

-

In zijn jaarlijkse toespraak dreigde Russisch president Poetin, alweer, om kernwapens in te zetten tegen het Westen. Zijn electoraat paaide hij met beloftes van financiële steun.

Je kon de toespraak van Vladimir Poetin niet missen als je in Rusland woont. Hij verscheen op tien meter hoge schermen aan f latgebouwe­n, langs belangrijk­e straten in grote steden en in vele bioscopen overal in het land. Volgens de peilingen, ook die van het onafhankel­ijke onderzoeks­instituut Levada, staat zijn popularite­it weer op dezelfde hoogte als na de annexatie van de Krim, bijna tien jaar geleden. Maar je hoort van analisten toch dat de meeste Russen niet meer geïnteress­eerd zijn in de boodschapp­en van het Kremlin.

Hard terugslaan

Vorig jaar had Poetin zijn jaarlijkse toespraak tot de natie gecanceld, omdat – zo beweerden kwatongen – hij geen goed nieuws kon brengen. De Russische invasie in Oekraïne was op dat moment een fiasco. Vandaag boekt het Russische leger weer vooruitgan­g op Oekraïense bodem.

In zijn rede, die geënt was op het klassieke thema dat het Westen Rusland onderuit wil halen, maakte Poetin duidelijk dat zijn land hard zal terugslaan als het aangevalle­n wordt. Hij vermeldde dat de atoomwapen­s klaarstaan, mocht het Westen troepen naar Oekraïne sturen, en dat Rusland voldoende wapens heeft om doelen in het Westen te raken.

Daarmee reageert hij op de uitspraak van de Franse president Emmanuel Macron, die niet uitsloot dat er ooit westerse soldaten naar Oekraïne zouden gaan. Tegelijk helpt Poetin de Duitse kanselier Scholz, die in eigen land almaar moeilijker krijgt uitgelegd dat hij Oekraïne geen langeafsta­ndsrakette­n wil sturen, omdat hij bang is dat Duitsland in een oorlog zal worden gesleurd.

Steun aan Russen

Het tweede deel van zijn speech was eigenlijk een campagnesp­eech, zonder dat de president het woord verkiezing­en in de mond nam. Hij vertelde de Russen dat het land er goed voorstond, hij goochelde met cijfers, liet slides met statistiek­en zien die moesten aantonen dat het land een goeie basis heeft om de komende zes jaar voorspoedi­g te groeien. Zijn horizon was 2030, niet toevallig het jaar dat zijn presidents­chap, na de komende verkiezing, af loopt.

Poetin kondigde een reeks financiële maatregele­n aan die steun geven aan de Russen die hij tot zijn electoraat rekent: de armen, de gepensione­erden en de lagere ambtenaren die met hun karig overheidss­alaris of pensioen amper rondkomen. Hoe Poetin die dure beloftes kan waarmaken nu de inkomsten uit gas en olie met bijna een kwart zijn gedaald en meer dan een derde van de begroting naar defensie gaat, is een zorg voor later. Eerst is het belangrijk om de twijfelend­e kiezers naar de stembus te krijgen en zo de verkiezing­en legitimite­it te geven.

 ?? © AFP ?? Russisch president Poetin gaf gisteren zijn jaarlijkse toespraak.
© AFP Russisch president Poetin gaf gisteren zijn jaarlijkse toespraak.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium